stara nacija

Odgođen popis stanovništva: Mogao bi početi na jesen

05.03.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Popis stanovništva najavljen za travanj odgođen je, a ovisno o situaciji, nadamo se da će početi najesen, rekao je Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku u emisiji 'U mreži Prvog'

Probno popisivanje stanovništva počelo je u pet županija, a trajat će od 1. do 15. ožujka u dvije faze.

U prvoj se ljudi mogu popisivati putem interneta, a u drugoj će popisivači izaći na teren, rekao je Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku gostujući u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog'.

Registar stanovništva važan je za Hrvatsku zato što se samo s kvalitetnim podacima mogu donositi javne politike od kojih možemo očekivati učinke, naglasila je Sanja Klempić Bogadi, demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti, i dodala da je prije registra stanovništva potreban registar stambenih jedinica.

Kako je rekla, registar stanovništva bitan je zbog migracija koje su važne za buduće planove.

'Registar stanovništva nije obaveza nego preporuka koja je došla iz EU-a i Vlada radi na tome', naglasio je Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

'Registar stanovništva donijet će to da ćemo imati stvarne brojke iz godine u godinu i tako ako će se moći kvalitetnije kreirati demografske politike', istaknuo je.

Rubić je rekao da je Hrvatska počela uvoditi neke demografske mjere za mlade pa je tako uvela i to da će se mladima vraćati porez na dohodak - onima do 25 godina vraća se porez 100 posto, a onima do 30 godina 50 posto. Rezultate toga ćemo vidjeti, naglasio je.

Na pitanje koliko je važno stambeno zbrinjavanje mladih, Rubić je odgovorio kako postoji niz mjera za mlade koje olakšavaju dobivanje kredita i kupnju nekretnine, a to radi APN.

'I dalje se radi na tome pa će tako biti donesena strategija koja će donijeti brojne demografske mjere, rekao je.

Omjer radnika i umirovljenika je gotovo jedan naprema jedan. Svi ti podaci govore koliko nam stari stanovništvo.

'Brojke pokazuju koliko nam stari nacija i Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu, što je porazno. Iz godine u godinu imamo pad broja stanovnika', rekao je Plesac i dodao da smo od kada je proglašena pandemija pa do siječnja ove godine imali 11,5 posto veću smrtnost od prosječne u posljednjih 5 godina. Istaknuo je kako je ulaskom Hrvatske u EU zabilježeno veliko iseljavanje ljudi.