počela sjednica skupštine

HSLS i Švaljek tražili odgodu promjene imena Titovog trga, zastupnici to odbili

31.08.2017 u 09:17

Bionic
Reading

O promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske trebalo bi se odlučivati na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Međutim jutros, neposredno uoči sjednice, počelo se govoriti o odgodi donošenja te odluke. To je predložio i HSLS i Sandra Švaljek, no zastupnici su to odbili

Jutros su se, naime,  pojavile spekulacije da će pojedini zastupnici tražiti da se ta, 13. točka dnevnog reda, skine s današnje sjednice, javlja N1. 'Totalirane sustave ostaviti povjesničarima, a mi se trebamo okrenuti budućnosti', kratko je pri ulasku u Skupštinu rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

  • +13
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Skidanje te točke s dnevnog reda zaista je i zatražio klub HSLS-a i Nezavisne liste Sandre Švaljek. Kako je kazala Švaljek, točka nije dovoljno obrazložena. 'Uz to, ako se nijedna ulica ili trg ne bi trebali zvati Titovim imenom, smatramo da bi o tome trebala odlučiti nacionalna razina vlasti. Ako se ipak zaključi da je to u ingerenciji lokalne vlasti, smatramo da o tome ne bi trebala odlučivati skupština, nego bi se trebao provesti referendum', poručila je Švaljek.

Prilikom glasovanja 22 gradskih zastupnika bilo je za skidanje te točke s dnevnog reda, dok je 26 odbilo taj prijedlog.

Podrži li većina prijedlog preimenovanja, po novom će trg u samom centru Zagreba nositi ime Trg Republike Hrvatske.

Zasad Bandić može računati na 15 svojih zastupnika (14 plus novopridošli bivši SDP-ovac Radenko Tomić), sedam zastupnika HDZ-a, njih petero iz stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a preimenovanje trga trebalo bi podržati i troje zastupnika HSLS-a. Tako bi imao 30 od 51 glasa.

  • +20
Prosvjed antifašista u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ukoliko se svi pojave na sjednici, Bandić neće imati problema s izglasavanjem odluke. No ovih dana pojavile su se informacije da nisu svi u Bandićevoj stranci spremni podržati promjenu imena trga. Naime u ponedjeljak je održana sjednica Vijeća gradske četvrti Trnje, na kojoj je jedna od tema bilo i Titov trg. Kako doznajemo, promjena imena trga nije dobila podršku - šestero je vijećnika bilo za, šestero ih je bilo protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano. Ti suzdržani bili su upravo iz Bandićeve stranke. Slično je, prema pisanju medija, bilo i na Vijeću gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, gdje su Bandićevi vijećnici bili protiv preimenovanja.

No iz njegove stranke za Novi list pojašnjavaju da se dva vijećnika nisu ni željela izjašnjavati jer sporni trg nije u njihovoj gradskoj četvrti.