ispunjavaju uvjete

Odbor za medije utvrdio listu kandidata za NO HRT-a

03.12.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije utvrdio je u petak listu od 11 kandidata koji ispunjavaju uvjete iz natječaja za tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT)

To su Zoran Barac, Paško Bilić, Zdravko Kedžo, Marijo Kraljević, Silvija Luks-Kalogjera, Luka Mađerić, Antun Pavešković, Maja Pleskalt, Marko Primorac, Damir Rudeš i Alan-Stjepko Sorić.

Na natječaj je pristiglo 12 kandidatura, no Odbor je utvrdio da ona Zdenka Ljevaka, koji je ranije bio predsjednik Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektroničke medije, ne ispunjava tražene uvjete, Ljevak, naime, ima višu stručnu spremu, a tražila se visoka.

Javnim natječajem propisano je da za članove NO HRT-a mogu biti birani samo hrvatski državljani koji imaju završen sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačen studij, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika, te najmanje deset godina radnog iskustva.

Propisano je i da će se pri izboru voditi računa da barem po jedan član bude iz financijske i pravne struke te da većina članova Nadzornog odbora HRT-a ima radnog iskustva s područja medija.

Tri člana NO HRT-a biraju se jer sadašnjem predsjedniku Mladenu Čuturi, zamjenici Maji Martinović i članici Morani Paliković Gruden mandati istječu 15. prosinca.

Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, četiri imenuje i razrješuje Sabor, dok je jedan predstavnik radnika HRT-a. Uz troje članova kojima istječu mandati, članovi Odbora su Antonija Petričušić i Darijo Špelić.

Članove NO, na četiri godine, imenuje Sabor.

Pavić: Vladajući odbili razgovarati sa kandidatima

Potpredsjednik Odbora Željko Pavić (klub SD) požalio se kako je većina u Odboru odbila donijeti odluku da se razgovara sa 11 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete.

„Vladajuća većina očito nema namjeru da podaci i informacije budu transparentni“, kazao je Pavić u slobodnom saborskom govoru i konstatirao kako je „odluka o tome tko će biti članovi NO već donesena, ali ne u Saboru, nego negdje drugdje“.

Zar to nije sramotno, upitao se zastupnik i naglasio kako ovakav rad ne jamči javnost i samostalnost HRT-a.

„Što možemo očekivati ako se odluke donose u središnjici HDZ-a, vladajući imaju većinu o odboru, u sabornici, pa ono što je doneseno u središnjici HDZ-a, ovdje samo potvrđuju“, ustvrdio je i poručio da se tome „hitno mora stati na kraj“.