NEZBRINUTI POVRATNICI

Odbor za manjine odbio rebalans proračuna

30.03.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odbio je jutros Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, zbog rezanja stavki namijenjenih povratku i stambenom zbrinjavanju izbjeglica te obnovi kuća

ZAGREB - Milorad Pupovac (SDSS) je, na sjednici odbora neposredno pred početak rasprave o rebalansu u Saboru, pitao po čemu bi, primjerice, mirovine bile veći prioritet ljudima od toga da imaju krov nad glavom.

Ocijenio je da rebalans dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske, koja je prije svega tjedan dana u Bruxelles poslala pregovaračka stajališta koja se tiču zbrinjavanja povratnika.

"Politiku 'riješit ćemo, dogovorit ćemo se' ja više ne mogu prihvatiti", kazao je Pupovac.

Vladi je postavio pitanje zašto se na isti način nije postupilo u slučaju potpora za poljoprivredu, podsjetivši da se od 2,6 milijardi kuna rezerviranih za tu namjenu otpustilo jedva 69 milijuna kuna.

"Ispada da je rebalans državnog proračuna svojevrsna potpora strankama koje imaju interes da zajedno izađu na lokalne izbore. Zemlja nam tone u najdublju krizu, a mi se ponašamo kao da to nije važno. Važno je samo da ušićarimo nešto na izborima 17. svibnja", poručio je Pupovac.

Predsjednik Odbora Furio Radin kazao je , pak, da će Odbor inicirati da se ubuduće proračun donosi natpolovičnom većinom svih zastupnika u Saboru, jer neprihvatljivim smatra donošenje tako važnog dokumenta "običnom" većinom od 38 glasova.

Za rebalans je glasovalo troje članova Odbora iz HDZ-a i HSLS-a, protiv su bili zastupnici SDSS-a i SDP-a, dok su Radin i zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković ostali suzdržani.

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu rebalansa državnog proračuna. Vlada predlaže smanjenje proračunskih prihoda sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashoda sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.

Rebalans je rađen uz projekciju pada BDP-a od 2 posto i inflaciju od 2,6 posto. Deficit proračuna iznosio bi 1,4 posto BDP-a, a deficit konsolidirane javne potrošnje 1,6 posto BDP-a.