KORAK DO RATIFIKACIJE

Odbor grčkog parlamenta odobrio ulazak RH u NATO

03.02.2009 u 22:36

Bionic
Reading

Stalni odbor za vanjsku politiku i obranu grčkog parlamenta u utorak je prihvatio prijedlog zakona kojim se ratificira ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, objavila je grčka državna agencija ANA (Athens News Agency)

ATENA - Prijedlog zakona poduprli su zastupnici vladajuće stranke Nove demokracije i glavne oporbene stranke PASOK-a, usprotivili su se članovi odbora iz grčke Komunističke stranke (KKE) i stranke LAOS, a zastupnik stranke SYRIZA nije nazočio sjednici odbora.

Prijedlog zakona, koji je odobrio Stalni odbor za vanjsku politiku i obranu, bit će predmetom glasovanja na zasjedanju parlamenta, gdje će službeno postati zakonom i time će biti dovršen ratifikacijski postupak.

Dosad su ulazak Hrvatske u NATO ratificirali parlamenti šesnaest od 26 članica NATO-a. Protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku dosad je ratificiran u Mađarskoj, Latviji, SAD-u, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Norveškoj, Danskoj, Španjolskoj, Estoniji, Češkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanadi, Njemačkoj i Belgiji.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je u utorak navečer odluku Odbora za vanjsku politiku i obranu grčkog parlamenta o prihvaćanju Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Hrvatsku.