DVOSTRUKI AGENT

Odbijen ruski prijedlog zajedničke istrage o trovanju Skripala

04.04.2018 u 21:13

Bionic
Reading

Ruski prijedlog nove zajedničke istrage trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Britaniji odbijen je s 15 glasova prema šest na sjednici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), rekao je srijedu diplomatski izvor agenciji Reuters

Rusija je predložila zajedničku istragu s obzirom da je Britanija nije pozvala sudjelovati u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.

Ruski prijedlog su podržali Kina, Azerbajdžan, Sudan, Alžir i Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica je ostalo suzdržano. Rusija je uoči sjednice tvrdila da iza nje stoji 14 zemalja.

Predstavnici 41 zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su u srijedu u Den Haagu izvanrednu sjednicu u jeku jedne od najgorih kriza između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata.

Sergej Skripal otrovan je sa svojom kćerkom Julijom 4. ožujka u Salisburyju u Engleskoj nervnim otrovom novičok koji je, po britanskim vlastima, sovjetske proizvodnje. Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan pošto je britanski laboratorij priznao da nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije.

London smatra da je odgovornost Moskve "jedino moguće objašnjenje", iako Moskva to niječe.

OPCW, koji nadzire primjenu Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1997., uzeo je uzorke iz Salisburyja gdje je izveden napad te očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ruski predstavnik pri OPCW-u Aleksandr Šulgin rekao je da Moskva neće priznati rezultate istrage OPCW ne bude li i ona sudjelovala u ispitivanju uzoraka iz Salisburyja. 

Ruski zahtjev da provede usporednu istragu Zapad odbacuje kao pokušaj Moskve da omalovaži istragu tehničkih stručnjaka OPCW-a.