UOČI PAPINE MISE

Od tri ujutro vjernici se mole na Hipodromu

05.06.2011 u 08:13

Bionic
Reading

Molitvenim bdijenjem koje je počelo u tri sata iza ponoći na zagrebačkome Hipodromu počela je i proslava prvoga Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji kojoj će središnji događaj biti sveta misa koju će u 10 sati predvoditi papa Benedikt XVI

Sveta misa će biti najsvečaniji dio dvodnevnoga apostolskog i državnog posjeta Svetog Oca Hrvatskoj.

Hipodrom je otvoren već iza ponoći, a na njemu se uoči mise održava bogat pretprogram 'Obitelj – Zajedno u Kristu' , koji je počeo u tri sata iza ponoći Službom svjetla.

Od sedam sati obje pješačke staze na zagrebačkom Mostu slobode ispunili su vjernici koji su pješačili prema Hipodromu u želji da poslušaju misu pape Benedikta XVI.

Službu svjetla predvode svećenik i voditelji, a u njoj sudjeluje šest obitelji, po jedna iz svake od šest hrvatskih župa posvećenih Svetoj obitelji.

Svećenik je zapalio posebno izrađenu veliku Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će ostati podsjetnik na taj susret te će se nositi na sve buduće susrete hrvatskih katoličkih obitelji, a svijeću će na kraju mise blagosloviti Sveti Otac.

U 3.35 sati molila se Gospina krunica, a od 4.15 do 4.30 sati na razglasu je pušten audiozapis 'Papa Ivan Pavao II na Hipodromu 1994'.

Drugi dio programa počeo je u 4.40 sati molitvom krunice, na kraju koje je svećenik izmolio molitvu za obitelj pape Ivana Pavla II.

Od 5.20 do 5.40 sati na pozornici je nastupio mješoviti obiteljski zbor (Forum obiteljskih zajednica - FOZ) i VIS Emanuel, a nakon svake pjesme voditelji su pročitali kratke meditativne tekstove s temom života i obitelji.

Nakon toga ponovno se molila krunica, a dio bdijenja od 6.20 do 7 sati obilježila su svjedočanstva pet hrvatskih obitelji, predstavnika crkvenih pokreta, udruga i zajednica koji se bave pastoralom obitelji.

Potom se molila molitva za obitelj u povodu Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda pape Benedikta XVI Hrvatskoj uz pjesmu susreta 'Kristu vjerni zauvijek'.

Treći dio pretprograma počeo je u 7 sati poetsko-glazbenim recitalom 'Adame, gdje si?'. Autor teksta i redatelj je Rene Medvešek, a autori glazbe su Čedo i Matija Antolić. Recital su izvela četiri recitatora-glumca, zbor mladih župe Kraljice Sv. Krunice iz Zagreba te dječji zbor Čarobne frulice iz župe Sv. obitelji u Zagrebu.

Završni molitveni dio od 8 do 9 sati predvodi predsjednik Vijeća HBK za obitelj, krčki biskup Valter Župan, a tijekom tog dijela programa zapalit će se Zavjetna spomen-svijeća susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Molitveni dio obilježit će meditacije i molitve vezane uz šest posuda (Isusovo čudo u Kani) koje simbolički označuju šest temeljnih kreposti bračnoga i obiteljskog života: ljubav, suosjećanje, vjernost, radost, opraštanje i strpljivost. Molitve je sastavio profesor Tomislav Ivančić.