PUHOVSKI KOD STANKOVIĆA

Od svih generala u Haagu Gotovina 'stoji' najbolje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.03.2009 16:41
  • Objavljeno 22.03.2009 u 16:29
Žarko Puhovski

Žarko Puhovski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

Etničko čišćenje je bila jedna vrsta sporazuma Beograda i Zagreba, meni nije bilo bitno jesu li to Hrvati činili Srbima ili obrnuto. Tu se radilo o neprirodnom kretanju stanovništva. Ne mogu znati kojem se od naših generala 'najbolje piše' no mislim da najmanje loše stoji - general Ante Gotovina, rekao je Žarko Puhovski gostujući u emisiji Nedjeljom u 2

ZAGREB - 'Radili smo greške u našim izvještajima o ratnim zločinima i to otvoreno priznajem. Ali one su bila posljedica okruženja u kojem smo se nalazili. Lokalne vlasti s nama uopće nisu surađivale na popisivanju zločina. Naši ljudi na terenu, a i oni koji su preživjeli Oluju, bili su pod velikim stresom. I povrh svega, mi smo kod utvrđivanja žrtava uvijek polazili od njihovih imena, a ne od brojki. Zato su nam se potkradale pogreške. Primjerice, u jednom slučaju, Mariju i Maru smo brojali kao dvije osobe, iako se na kraju ispostavilo da je riječ o jednoj žrtvi', priznao je Puhovski, dodajući da je takvih sučajeva bilo zanemarivo malo.

Bitno je da je više od 400 civila ubijeno u vojno-redarstvenoj akciji Oluja i da netko za to odgovara, naglasio je dugogodišnji predsjednik HHO-a u osvrtu na svoje nedavno svjedočenje u Haagu, gdje je kao svjedok optužbe dao svoj iskaz u procesu protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

'Ne smatram se patriotom, i ne mislim da je patriotizam idealna pozicija', komentirao je Puhovski optužbe dijela javnosti da je kao svjedok tužiteljstva izdao Hrvatsku, prenosi Večernji list. Tada je kao svjedok rekao da su efekti Oluje jednaki etničkom čišćenju.

'I prije no što sam otišao u Haag neki mediji su govorili da ću izdajnički govoriti, no to ne primam k srcu. Navikao sam na batine, jer čovjek se na sve navikne pa i na batine. Sigurno će me svjedočenje u korist optužbe obilježiti, no danas je situacija mnogo mirnija nego prije', smatra Puhovski.

Zadnja dva dana mediji su dali prostora samo stavu obrane, a ni ujednom mediju nisu bile izjave tužiteljstva, komentirao je Puhovskikako mediji i javnost doživljavaju suđenje generalima u Haagu.

On se u emisiji osvrnuo i na dvojbeni intervju koji je Drago Pilsel napravio s Petrom Mrkaljem i pod pseudonimom Vjeran Grković objavio u Feralu, prenosi Jutarnji list. Pilsel je tada bio član HHO-a, a Mrkalj njegov direktor, pa su vjerodostojnost brutalnih činjenica o ratnim zločinima objavljenih u tom intervjuu odvjetnici generala pokušali dovesti u pitanje.

'Ja o tome ništa nisam znao no smatram da nije bilo u redu objavljivati taj intervju pod pseudonimom. Ipak, u tom je slučaju važno samo jesu li prenesene tvrdnje uistinu stavovi Petra Mrkalja. Ja sam uvjeren da jesu, a to se može i provjeriti usporedbom tog teksta s tekstom izvještaja koji je on pisao nakon Oluje', decidiran je bio Puhovski.

Pilsel je, međutim, u izravnom javljanju u emisiju, demantirao tvrdnje obrane da je on jedini autor intervjua i dodao da je desetak članova redakcije i uredništva Ferala sudjelovalo u njegovom nastajanju. 'To je bilo nezgodno vrijeme za tako važan intervju, pa je redakcija Ferala iz praktičnih razloga odlučila intervju potpisati pseudonimom', objasnio je Pilsel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi