lakše putovanje za cijepljene

Europa uvodi nova pravila za covid potvrde i putovanja, evo što će se sve promijeniti

31.01.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Još prošli tjedan Vijeće za opće poslove Europske unije usvojilo je preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog slobodnog kretanja tijekom pandemije koronavirusa. Njome se uzima u obzir znatno povećanje stope cijepljenja i brzo uvođenje digitalne EU covid potvrde

Prema preporuci, koja na snagu stupa 1. veljače, mjere vezane uz koronavirus trebale bi se primjenjivati uzimajući u obzir status osobe, a ne stanje na regionalnoj razini, izuzevši područja s vrlo visokom razinom cirkuliranja virusa. To znači da bi ključna odrednica trebao biti status putnika u pogledu bolesti COVID-19, odnosno to je li osoba cijepljena, testirana ili preboljela bolest, što je vidljivo iz digitalne EU covid potvrde.

Drugim riječima, putnici s važećom digitalnom EU covid potvrdom ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Važeća digitalna potvrda EU-a o covidu obuhvaća:

  • potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je od primitka zadnje doze primarne serije cjepiva prošlo najmanje 14, ali ne više od 270 dana, odnosno ako je osoba primila dodatnu dozu cjepiva, a države članice mogle bi prihvatiti i potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili Svjetska zdravstvena organizacija
  • negativan rezultat PCR testa ne starijeg od 72 sata prije putovanja ili negativan rezultat brzog antigenskog testa ne stariji od 24 sata prije putovanja
  • potvrdu o preboljenju iz koje je vidljivo da od datuma prvog pozitivnog rezultata testa nije prošlo više od 180 dana.

Za sada nije utvrđeno koliko će vrijediti covid potvrde nakon primanja dodatne, booster doze, jer nema dovoljno znanstvenih podataka koliko traje zaštita nakon te doze.

Od osoba koje ne posjeduju digitalnu EU covid potvrdu moglo bi se zahtijevati da se prije dolaska ili najkasnije 24 sata nakon dolaska podvrgnu testiranju. Iz tog bi zahtjeva trebalo izuzeti putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

  • +2
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karta regija EU-a

Prema ažuriranim preporukama za putovanja unutar EU-a, usvojenima u utorak, predviđa se i prilagodba karte EU-a koja prikazuje razine rizika u bojama. Naime ECDC će nastaviti objavljivati kartu regija država članica na kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stupanj rizika od zaraze. Do sada se pri označivanju uzimala u obzir stopa testiranja i stopa pozitivnih slučajeva u posljednjih 14 dana, a sada se dodaje i stopa cijepljenosti u pojedinim područjima EU-a.

Te karte uglavnom služe u informativne svrhe, ali i za koordinaciju mjera. Područja s izrazito niskom stopom zaraženih označavaju se zelenom bojom, a ona s osobito visokom stopom tamnocrvenom bojom. Za putovanja iz 'zelenih' područja ne bi se trebala primjenjivati nikakva ograničenja dok bi putovanja iz 'tamnocrvenih' područja trebalo odvraćati i osobe koje dolaze iz tih područja i koje nisu cijepljene niti su preboljele covid trebale bi se podvrgavati testiranju prije putovanja te biti u karanteni nakon dolaska.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Mehanizam hitnog kočenja

Novom je preporukom ojačan mehanizam hitnog kočenja za odgovor na pojavu novih varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost ili varijanti koje su od interesa. Ako država članica uvede ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi trebalo preispitati situaciju, u bliskoj suradnji s Komisijom te uz potporu ECDC-a. Komisija također može predložiti raspravu u Vijeću na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama. Komisija bi tijekom rasprave mogla predložiti Vijeću da postigne dogovor o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz zahvaćenih područja. Svaku situaciju koja je dovela do donošenja mjera trebalo bi redovito preispitivati.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ