VARUFAKIS U ANTIKRIZNOJ MISIJI

Od 'slučajnog ekonomista' do ministra financija

30.01.2015 u 07:00

  • +3

Ovo je grčki ministar financija: Yanis Varoufakis

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Marko Djurica

Bionic
Reading

Janis Varufakis - protivnik strogih mjera štednje koji sebe naziva 'slučajnim ekonomistom' - postao je grčki ministar financija i ključan pregovarač s kreditorima. Nakon Sirizine pobjede iz Europe i SAD-a svakodnevno stižu upozorenja/prijetnje da si Grčka neće moći priuštiti neplaćanje svojih obveza

No za sada takve alarmantne poruke nisu uspjele pokolebati ovog 53-godišnjeg grčkog Australca te je pobjedu svog političkog partnera Aleksisa Ciprasa proslavio na svom blogu parafrazirajući velškog pjesnika Dylana Thomasa ('Do not go gentle into this good night'): 'Grčka demokracija danas je odlučila skrenuti s puta u noć. Grčka demokracija odabrala je gnjev umjesto umiranja sjaja.'

Varufakis već u ponedjeljak putuje na svoj prvi ministarski sastanak u Pariz kako bi uz pomoć Francuske (koja se također protivi rigidnim mjerama štednje koje forsira Njemačka) od Europske unije dobio više vremena za rješavanje grčkih financijskih obveza, objavila je agencija Reuters citirajući francuske dužnosnike.

Oštro o Angeli Merkel i eurobirokratima

U ekskluzivnom intervjuu za tportal.hr 2013. kazao je da mjere koje su Bruxelles, Frankfurt i Berlin nametnuli Grčkoj nisu motivirane planom uništenja dostojanstva Grka ili bilo kojeg naroda. 'Oni su samo birokrati koji se drže određenih procesa koje provode do kraja. I to je moglo funkcionirati dok je ekonomija rasla i ljudsko dostojanstvo nije bilo ugroženo, ali se nakon velike krize 2008. situacija promijenila i danas se moćnici sukobljavaju ne samo s narodom, nego i s realnošću. Zapravo su Bruxelles, Frankfurt i Berlin u tragičnoj poziciji, poput antičkog Kreonta. Što nas više stišću, to postaje jasnije da je njihov projekt osuđen na propast. Moć se samo plaši druge moći, dakle prijetnje općenarodnim ustankom i svrgavanjem vlasti. Moraliziranje, rasprave, poezija i sve slično ne uznemiravaju vlast, nego samo strah od gubitka moći‘, kazao je Varufakis.

U razgovoru za tportal.hr, uoči gostovanja na Subversive festivalu, njemačku kancelarku Angelu Merkel, glavnu zagovarateljicu strogih mjera štednje, portretirao je kao vještu političku oportunisticu. ‘Ona je oportunist čiji je jedini cilj održati svoju moć i poziciju kancelarke. Ona to čini veličanstveno, ali Merkel nema nikakvih uvjerenja, ona se okreće s vjetrom. Uzmimo samo primjer nuklearne energije, koju je doslovce preko noći odbacila kad je zaključila da bi joj to politički koristilo. Thatcher je bila potpuno drugačija - ona se držala svojih principa, koliko god odvratni bili. I taktizirala je u politici, ali nikada oko principa, nego samo oko toga na koji način ih ostvariti’, ocijenio je Varufakis.

Ovaj netipični ekonomist radikalnih stavova – koji, kako primjećuje agencija Reuters, preferira ležeran stil odijevanja: svijetle majice i traperice – studirao je u Velikoj Britaniji, a predavao na sveučilištima u Australiji, Grčkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. U predizbornim intervjuima govorio je da će uništiti grčke oligarhe i zaustaviti humanitarnu krizu u Grčkoj te obnoviti pregovore o vanjskom dugu krizom iscrpljene zemlje.

'Uništit ćemo temelje sustava koji je desetljećima nadograđivan i čija je interesna mreža opako sisala energiju i ekonomsku snagu svih ostalih članova društva', kazao je Varufakis u predizborno vrijeme za britansku televizijsku mrežu Channel 4.

'Ateistički teolog'

Varufakis, koji je jedno vrijeme radio i kao glavni ekonomist u gejmerskoj tvrtki Valve, već je dulje vrijeme velik kritičar europskih antikriznih mjera, za koje tvrdi da potkopavaju demokratske temelje i razdiru eurozonu.

''Biblijska ekonomija' - oko za oko, zub za zub - ostavlja sve slijepima i bez zuba', slikovito je objasnio pogubnost konvencionalne ekonomske teorije.

Zbog političkog izleta u ministarske vode Varufakis će napustiti profesorsku poziciju na Sveučilištu u Teksasu. 'Nisam mogao odbiti Ciprasov poziv da se pridružim njegovu timu', kazao je ovaj ekonomist, za sebe govoreći da nije skučen ideologijom.

Uspoređujući sebe s 'ateističkim teologom sklonjenim u srednjovjekovnom samostanu', napao je konvencionalnu ekonomsku teoriju koja forsira rigidnu proračunsku politiku i tržišno orijentirane strukturalne reforme kao odgovor na krizu.

Recept je prebacivanje 'kritičkih bankovnih gubitaka na pleća najslabijih poreznih obveznika', cinički je zaključio u jednom od svojih postova na blogu tijekom predizborne kampanje.


'Ako nastave ovako, EU će svesti na oblik viktorijanskog sirotišta'

Kao stručni savjetnik bivšeg premijera Georgiosa Papandreua, tvrdio je da Grčka nije mogla izbjeći sudbinu nepouzdana dužnika zbog svog velikog javnog duga koji je narastao s 146 posto bruto domaćeg proizvoda u 2010. na više od 175 posto prošle godine te je tako postao drugi najviši u svijetu, nakon japanskog.

Plodan bloger i redovit komentator u medijima sklon vrckastim i slikovitim frazama, svojedobno je napore europskih država u spašavanju eurozone opisao kao 'fiskalni waterboarding' (metoda mučenja gušenjem vodom), kojim se riskira pretvaranje Europe u 'oblik viktorijanskog sirotišta'.

Iako vjeruje da je bila pogreška za Grčku to što je 2001. preuzela euro, tvrdi da je sada prekasno otići, no Europa, upozorava, mora promijeniti svoj pristup krizi ili se dovodi u opasnost od potonuća u smrtonosnu spiralu deflacije i stagnacije.

Ministar-bloger kritizirao medijska nagađanja o grčko-ruskom paktu

Varufakis je obavijestio fanove svog bloga kako će sad, kad je postao ministar financija, njegove objave biti rjeđe. Također, u četvrtak je na svom blogu odbacio medijska izvješća prema kojima je nezadovoljstvo Atene zato što nije konzultirana prilikom najave pooštravanja sankcija Rusiji zbog Ukrajine zapravo uvod u stavljanje veta na sankcije Rusiji. Varufakis u svom blogu tvrdi da su mediji loše prenijeli u svojim izvješćima stav koji ljevičarska vlada ima po tom pitanju. On navodi da se pritužba Atene šefici europske diplomacije tiče nedostatka konzultacija, a ne samih sankcija Rusiji. 'Problem je u tome što on, kao ni nova grčka vlada, nisu nikada konzultirani! Jasno je dakle da nije pitanje slaže li se naša nova vlada ili ne slaže s novim sankcijama Rusiji. Suština je može li se naš stav uzeti zdravo za gotovo, a da nas ni ne obavijeste o tome!', napisao je Varufakis. Na internetskom portalu Radija Slobodne Europe pojavili su se međutim puno negativniji napisi od gore navedenih, a oni teško diskreditiraju novi vladajući establišment u Grčkoj. Navedeno je naime kako nova grčka vlada ima duboke i dugotrajne odnose s ideologom Euroazijske unije Aleksandrom Duginom i oligarhom Konstantinom Malofejevim, a on, kako se vjeruje, financira separatističke pokrete u Ukrajini. U nedavno hakiranim mailovima u Rusiji, Anton Šekovtcov, istraživač koji prati ekstremno desne politike u Europi, otkrio je kako simpatije Sirize i njihovog desnog koalicijskog partnera Neovisni Grci prema Rusiji idu mnogo dalje od uobičajenog odnosa kada je riječ o Grcima.