(NE)PUŠITI KAO TURČIN

Od ponoći zabrana pušenja u Turskoj

19.07.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Turske su vlasti u nedjelju uvele zabranu pušenja u barovima, restoranima, kafićima i svim ostalim javnim mjestima

Zabrana je na snagu stupila odmah nakon ponoći, unatoč prosvjedima vlasnika barova i restorana, koji strahuju da će izgubiti goste te da će im promet i zarada drastično pasti. Zabrana pušenja u cijeloj zemlji uvedena je u svibnju prošle godine u većini zatvorenih prostora, no od danas je ona proširena.

Vlada turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana odlučila je smanjiti učinak pasivnog pušenja, a ministar zdravstva Recep Akdag izjavio je kako vlada radi na tome da 'zaštiti budućnost i sačuva mlade'.

Unatoč tomu što u Turskoj ima 20 milijuna pušača, ankete su pokazale da 95 posto stanovnika podupire zabranu pušenja na javnim mjestima. Prema informacijama kojima raspolaže vlada, 100.000 osoba umre svake godine od bolesti vezanih izravno uz pušenje.

Kazne za prekršitelje novoga zakona bit će 2.595 eura za vlasnike lokala i 32 eura za pušača. Turska se time priključuje klubu zemalja koje potpuno brane pušenje u barovima i restoranima, čime prekida duboko ukorijenjenu tradiciju koju ni sultan Murat IV. nije uspio iskorijeniti, iako je prekršitelje kažnjavao smrću.

Njegova zabrana pušenja jedna je od najstarijih u svijetu i datira iz 17. stoljeća kada je zabranio pušenje i prekršitelje nemilosrdno kažnjavao smaknućem. Međutim ni takva drakonska mjera očito nije uspjela jer je duhan bivao sve popularniji, o čemu svjedoči i diljem Europe prihvaćena izreka 'pušiti kao Turčin'.

Tursko ministarstvo zdravstva osposobilo je pet tisuća djelatnika koji će uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pratiti primjenu zakona o zabrani pušenja. 'Naš je cilj za 20 posto smanjiti broj pušača među odraslima', ističe Toker Erguder, voditelj kampanje protiv pušenja za turski ogranak WHO-a.

U Europskoj uniji, kojoj se Turska želi jednoga dana pridružiti, 11 zemalja potpuno je zabranilo pušenje na javnim mjestima, u restoranima i barovima.