udar s bliskog istoka

Od ponoći poskupljuju goriva, a za dva-tri tjedna mogla bi i znatnije?

16.09.2019 u 21:27

Bionic
Reading

Novonastala situacija na tržištu nafte nakon napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu u Saudijskoj Arabiji tek bi za koji tjedan mogla utjecati na cijene naftnih derivata u Hrvatskoj, i to ako cijena sirove nafte nastavi znatnije rasti.

Cijena barela nafte danas je poskupjela 13% na lodonskom tržištu (cijena barela nafte oko 68 dolara), dok se na američkom tržištu cijena barela kreće oko 61 dolar, što je poskupljenje od oko 15%. Nastave li cijene nafte rasti zbog poremećaja na tržištu, za dva-tri tjedna goriva bi mogla poskupjeti i za do kunu po litri, ali najvjerojatnije kratkoročno, predviđaju naftni stručnjaci.

Saudijska Arabija godišnje izvozi oko 400 milijuna barela sirove nafte i oko 80 milijuna barela naftnih derivata. S obzirom na količinu izvoza naftnih derivata koji je znatnije manji nego sirove nafte skok cijena ne bi trebao biti znatniji. No ipak, kako se sadašnje cijene barela nafte, koje su danas poskupjele 13-15% odnose na buduće termninske ugovore koji dospijevaju za 90 dana, nezahvalno je prognozirati buduće cijene i visinu poskupljenja jer su današnje cijene dijelom rezultat kupnje špekulanata.

Kako će se prodavati nafta koja je danas kupljena zbog špekulacije trgovaca i hoće li ona u idućem razdoblju biti skuplja pa da je mogu preprodati i pri tome zaraditi teško je prognozirati, objasnio je za HRT-ov portal naftni stručnjak Igor Dekanić. Podsjetio je i kako se kod nas cijena litre goriva sastoji od 60% raznih porezi i trošarina, koji idu na prodajnu cijenu te je onda i veći dio koji ide državi, a kojeg se ona ne odriče nego ide u korist boljeg punjenja proračuna.

Također podsjetio je i na događaje u Zaljevskom ratu kada su zapaljene stotine bušotina u Kuvajtu, a nakon tadašnjeg skoka cijena nafte sve se stabiliziralo za godinu dana. Napominje kako je ova situacije u Saudijskoj Arabiji daleko manja. Moguće poskupljenje od kune po litri ili oko 10% na sadašnju cijenu, ako se dogodi u tom opsegu, ne bi trebalo biti dugoročnije, smatra Dekanić. 

No s naftom se nikad ne zna, pogotovu bude li još terorističkih napada na postrojenja i naftna polja ili bude li bilo kakvih drugih poremećaja na tržištu.

No zbog prošlotjednih kretanja cijena na mediteranskom tržištu, na benzinskim postajama trgovaca derivatima u Hrvatskoj, gorivo bi od ponoći, kako doznaje HRT, ipak moglo malo poskupjeti. Bezini bi u prosjeku mogli poskupjeti 9 lipa, dizel 10-ak lipa, plavi dizel 12,5 lipa te autoplin 4 lipe. Tako bi prosječni spremnik benzina od 50 litara poskupio 4,5 kune, dizela 5 kuna, a autoplina 2 kune.