ŠTO STE REKLI, REKLI STE

Od ponoći na snazi izborna šutnja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.12.2009 06:37
  • Objavljeno 26.12.2009 u 06:23
biralište glasačka kutija

biralište glasačka kutija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Od ponoći je u Hrvatskoj počela izborna šutnja uoči petih po redu izbora za predsjednika Republike za vrijeme koje je zabranjena svaka promidžba kandidata, kao i objavljivanje procjena rezultata predsjedničkih izbora

Izborna šutnja traje i tijekom 27. prosinca, na dan izbora.

Na izborima građani mogu birati između 12 kandidata koji su zadovoljili uvjete za izbor, o čemu je 18. studenog izvjestilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je zaduženo za praćenje izbora za predsjednika Republike. Na izborima je pet stranačkih, te sedam nezavisnih kandidata: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.
U nedjelju, 27. prosinca, tako će 4.495.006 birača moći glasovati na sveukupno 6866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu i odlučivati tko će od 12 kandidata biti na čelu Hrvatske u idućih pet godina.

Prema podacima DIP-a, njih 4.088.798 na popisu je u Hrvatskoj, a 406.208 ima prebivalište u inozemstvu.
Za glasovanje u inozemstvu bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u ukupno 55 zemalja, a najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Tri biračka mjesta otvorena su i za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Novina petih po redu predsjedničkih izbora je da će na njima prvi put slijepe i slabovidne osobe moći glasovati samostalno, bez ičije pomoći, budući da su za njih tiskani glasački listići na Braillevom pismu. Na taj će način potpuna tajnost glasovanja biti omogućena i za 6000 slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas).

Ako niti jedan od njih 12 to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, 10. siječnja, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova. Predsjednikom postaje kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.

Nedjeljni izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi