ZASAD SE POTROŠI 6 TISUĆA DOZA TJEDNO

Od početka ožujka cijepljenje u dvoranama u Splitu i Sinju, županija razvila svoju aplikaciju za naručivanje

23.02.2021 u 17:05

Bionic
Reading

Cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka ožujka će se, osim na punktovima u domovima zdravlja u svim većim gradovima, obavljati na dvije izdvojene lokacije: Spaladium areni u Splitu i sportskoj dvorani u Sinju. Najkasnije za dva dana u funkciju će biti stavljena posebna aplikacija za naručivanje za ovu županiju, neovisna o državnoj aplikaciji koja se najavljuje već dulje vrijeme

Proces samog cijepljenja dosad ovdje teče glatko: na tjednoj bazi zaprimi se oko šest tisuća doza te se potroše do vikenda, mahom u ordinacijama obiteljske medicine i domovima zdravlja te na dva punkta u Splitu i jednom u Sinju. Danas se očekuje još oko pet i pol tisuća doza Pfizera i AstraZenece.

'Spaladium arena i dvorana u Sinju bit će stavljene u funkciju oko 1. ožujka, za početak s manjim brojem timova koji će se uhodavati i pripremati za trenutak povećanja količine isporučenog cjepiva. Trenutno obavljamo logistički dio posla', rekla je za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Konkretno, imenuju se timovi koji će obavljati cijepljenje, Crveni križ priprema postavljanje stolova, kreveta, paravana i ostale opreme dok Civilna zaštita organizira ljude koji će se brinuti oko logistike i usmjeravanja građana. Privodi se kraju natječaj za informatičku opremu i podršku koja će, procjenjuje se, biti potrebna tri mjeseca.

Predviđeno je da na vrhuncu kampanje cijepljenja u Spaladium areni bude angažirano dvadeset liječničkih timova u svakom trenutku, a ukupno će u ovoj županiji cjepivo moći primiti do dvije tisuće ljudi dnevno.

Naručivanje građana zasad se obavlja preko liječnika obiteljske medicine, a već za koji dan to će se činiti pomoću aplikacije. Kada na red dođe opća populacija, zainteresirani će se sami prijavljivati.

Cijepljenje Zagrepčana na Mihaljevcu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'Još prije godinu dana jedna privatna tvrtka izradila je aplikaciju za naručivanje za testiranje i praćenje kontakata te se ona pokazala sjajnom, a sada će biti nadograđena kako bi se omogućilo i naručivanje za cijepljenje. Taj posao potpuno besplatno obavila je jedna privatna tvrtka kojoj smo zbilja zahvalni', dodala je Karin. Ona tvrdi da interna aplikacija za ovu županiju ni na koji način neće biti u koliziji s državnom, dapače podaci će se jednostavno moći uskladiti.

U manjim gradovima i na otocima u ovoj županiji za potrebe cijepljenja bit će dovoljna po dva tima u lokalnim domovima zdravlja, a za većinu gradova i općina u okolici Splita građani će se usmjeravati na Spaladium arenu. No ukoliko se zbog broja zainteresiranih ukaže potreba, nije isključeno da se u još nekom gradu sportska dvorana prenamijeni u masovno cjepilište.