SPLITSKO - DALMATINSKA ŽUPANIJA

Od početka godine 148 požara

15.03.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Od početka godine do jučer na području Splitsko-dalmatinske županije buknulo je 148 požara na otvorenome, od kojih dva veća - u Pisku u blizini Omiša i u Donjoj Rupotini u blizini Klisa, u kojima je izgorjelo oko 150 hektara šume, maslinika, makije, niskog raslinja i trave, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u splitskoj policiji

Kako je rečeno, uzrok najvećem broju požara su poljoprivredni radovi i spaljivanje korova pa se poljoprivrednici pozivaju da dobro paze pri spaljivanju korova.

Šteta od 114 požara na otvorenome u prva dva mjeseca ove godine je 1,6 milijuna kuna, a u istom razdoblju prošle godine u 183 požara šteta je bila šest milijuna kuna, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i dodao kako na manjem broju požara ove godine mogu zahvaliti vremenskim uvjetima i snijegu koji je padao na tom području.

Vatrogasci su prošlih dana podijelili 15.000 letaka koji upozoravaju na sve opasnosti od neodgovornog spaljivanja korova budući da su dva najveća požara u okolici Splita buknula upravo zato.

"Potrebno je poštovati odluku o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka. Strogo je zabranjeno paliti korov svake godine od 1. lipnja do 31. listopada, a ako ga netko pali izvan toga datuma, o tome treba obavijestiti vatrogasce ili policiju, koji mu daju potrebne dozvole", rekao je voditelj Odsjeka za prevenciju splitske policije Paško Ugrina. Dodao je kako treba očistiti teren i osigurati sredstva za gašenje.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je novinare kako su ove godine imali 2100 prijava spaljivanja korova. "Najviše su prijava napravili žitelji Šolte, Makarske, Omiša i Brača, a u drugim općinama županije odziv je jako loš", dodao je.

Policija je lani zbog požara podnijela smo jednu kaznenu prijavu, i to zbog požara u pustinji Blaci na Braču u kojem je učinjena šteta oko 100.000 kuna. Kazneno je prijavljena nepoznata osoba.

Lani je buknulo 1010 požara na otvorenome. Osim jedne kaznene prijave, policija je podnijela i 69 prekršajnih prijava.

Kako bi spriječili daljnje požare, policija, vatrogasci, inspektorat i Državna uprava za zaštitu i spašavanje dogovorili su se da će policija i inspekcija nadzirati teren po županiji i kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju pravila, rečeno je na današnjoj konferenciiji za novinare.