PANIKA UOČI HADŽA

Od korona virusa u Saudijskoj Arabiji umrlo 47 osoba

09.09.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije potvrdilo je da je od smrtonosnog korona virusa do sada umrlo 47 osoba, javlja Anadolu Agency (AA)

Jedna osoba umrla je u Medini, tri u Rijadu, dok je ovim virusom trentuno zaraženo 96 osoba.

Saudijski dužnosnici su posebno uznemireni činjenicom da se opasni virus pojavio uoči početka održavanja hadža (hodočašća muslimana).

Virus korona do sada je zabilježen u gradovima Bise, Rijad, Kasim i Taif u Saudijskoj Arabiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je priopćila da se novi smrtonosni respiratorni korona virus najverojatnije prenosi bliskim kontaktom među ljudima.

Radi se o virusu nalik teškom akutnom respiratornom sindromu SARS, koji je od pojavljivanja krajem 2003. godine u Aziji do danas usmrtio 775 osoba.

Pomoćnik generalnog direktora WHO-a Keidji Fukuda je, poslije posjete Saudijskoj Arabiji, koja predstavlja i žarište virusa, izjavio da nema dokaza da je virus u stanju da izdrži opću transmisiju u zajednicama.

'Ono što nas najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama što potkrepljuje hipotezu - da kada postoji bliski kontakt, onda se korona virus može prenijeti sa čovjeka na čovjek', rekao je Keidji.

Virus se od trenutka kada je otkriven, u rujnu prošle godine u Saudijskoj Arabiji, pojavio i u Jordanu, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.