NOVI KOSORIČIN IZGOVOR

'Od Kalmete su sada važnija radna mjesta'

30.11.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor polako, ali sigurno, ostaje bez izgovora za amnestiranje Božidara Kalmeta, ministra prometa u čijem se resoru dogodio cijeli niz velikih afera

Kosor je, naime, danas u Banskim dvorima održala radni sastanak u vezi problematike tekstilno-odjevne industrije s predstavnicima HBOR-a, Hrvatske agencije za razvoj tekstilne industrije, HUP CRO industrije, Udruge tekstilne i kožne industrije HUP-a, Sektora za industriju HGK, Udruženja tekstilne industrije HGK, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, Udruge radničkih sindikata Hrvatske te Hrvatske udruge sindikata.

No više od tematizirane problematike, okupljene novinare znatno je više zanimala odgovornost Božidara Kalmete u nizu graditeljskih afera. No Kosor i dalje brani svog stranačkog kolegu, pa je tako smislila novi izgovor za neodgovaranje na pitanja o Kalmeti.

Tako je na direktno novinarsko pitanje 'hoće li Kalmeta ostati ministar i ovoga tjedna' Kosor odgovorila na zanimljiv način: 'Razgovarat ću s njim kao i sa svim ostalim ministrima, međutim u ovom trenutku smatram da je mnogo važniji opstanak i očuvanje radnih mjesta u tekstilnoj i kožnoj industriji.'

Kakve veze imaju moguća smjena Božidara Kalmete i problemi u tekstilnoj industriji, premijerka nije pojasnila.

Kad je riječ o tekstilno-odjevnoj industriji koja je uz građevinski sektor najviše osjetila udar recesije Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili su da se do kraja tjedna pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva osnuju industrijsko tripartitno vijeće. Njegov zadatak je pokuša spasiti 'tekstilce' izmjenom strategije razvoja te izradom operativnog plana za tu industrijsku granu do sjednice Vlade najavljene za 17. prosinca.

'Osobno ću kontrolirati sve što se događa. Tekstilna industrija zapošljava 27.000 radnika, i to većinom žene', istaknula je premijerka. Također je najavila smjenu nadzornih odbora i Uprava u tekstilno-odjevnim poduzećima, u vlasništvu države koja nisu dobro poslovala. Neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtkama Sloga, MK Slavonija, Trimot i Goričanka.

Predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević, sastanak u Banskim dvorima nazvala je povijesnim. Iako je naglasila da se za stanje u tvrtkama ne mogu kriviti samo poslodavci, otkrila je da je sindikat podnio nekoliko kaznenih prijava i da u pojedinim poduzećima iz portfelja HFP-a traje istraga policije.

'Neki su dobivali pozajmice, a da se to nije osjetilo na plaćama radnika. Pojedine uprave ne znaju odgovoriti ni na najjednostavnija pitanja i nemaju nikakav biznis plan. Isto tako, sve uprave nisu smanjile svoje plaće kao što je to premijerki izvijestio predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak', rekla je Šokčević.