PROMJENE U OBRAZOVANJU

Od iduće jeseni osnovna škola - devet godina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2012 22:05
  • Objavljeno 26.10.2012 u 21:30
djeca ruksaci škola učenici

djeca ruksaci škola učenici

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će, umjesto osmogodišnjega, od iduće godine biti obvezno devetogodišnje školovanje jer će se, kako je rekao, uvesti predškola

Sudjelujući na 4. hrvatskom kongresu školske i sveučilišne medicine pod nazivom 'Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine' ministar Željko Jovanović je rekao kako - zahvaljujući izmjenama zakona o predškolskom odgoju - u Hrvatskoj od iduće godine predškola postaje obvezna. Time praktično od iduće godine škola obvezno traje devet godina, čime će se pridonijeti kvalitetnijoj izobrazbi djece.

Upozorio je na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole, ističući kako se u posljednje dvije godine svake godine odgodio upis oko 2.000 djece u prvi razred i - umjesto odlaska u školu, ta djeca ostaju u vrtićima

Izrazio je i zabrinutost porastom broja djece s teškoćama u razvoju u predškolskoj dobi.

'Školske 2005./2006. godine bilo je svega tri posto takve djece, a školske 2012./2013. čak ih je šest posto', istaknuo je ministar Jovanović.

'Trenutačno je u Hrvatskoj 2072 osnovnoškolaca koji se školuju u 19 ustanova s posebnim programom, a najveća takva ustanova je Centar za autizam u Zagrebu s podružnicama u Splitu i Rijeci', rekao je ministar Jovanović.

Po njegovim riječima ne smiju se zanemarivati i posebno nadarena djeca. 'Pripremamo novi pravilnik kojim ćemo osigurati bolji rad s djecom s posebnim potrebama, ali i s posebno nadarenom djecom', istaknuo je ministar Jovanović.

Upozorio je na nedostatak stručnih suradnika - pedagoga, psihologa, edukatora i rehabilitatora, ističući da je u Hrvatskoj u osnovim školama 1.396 takvih stručnjaka, što znači da svaki od njih prosječno radi čak s 239 djece.

Tijekom trodnevnog kongresa, kako je najavljeno, posebna pozornost bit će usmjerena na zaštitu od zaraznih bolesti, uključujući i spolno prenosive bolesti, te reprodukcijsko zdravlje, kronične nezarazne bolesti, uključujući i poremećaje u prehrani, te mentalno zdravlje i ovisnosti.

Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi