NEMORAL U DRŽAVNOJ UPRAVI

Od države živi polovina okrivljenih za korupciju

21.05.2009 u 08:12

Bionic
Reading

U deset najvećih antikorupcijskih akcija u Hrvatskoj uhapšeno je i okrivljeno 166 ljudi: od toga njih čak 74 dobiva plaću iz državnog proračuna, izvještava Jutarnji list

Čak 35 državnih službenika i dužnosnika iz ministarstava i Hrvatskog fonda za privatizaciju tereti se da su uzimali mito. Za korupciju pred sudom odgovaraju četiri suca. Optuženo je i 35 liječnika i sveučilišnih profesora.

Nema državne institucije bez korupcije, potvrđuju rezultati najvećih akcija USKOK-a i Državnog odvjetništva: Maestro, Index, Dijagnoza, Titanic... Okrivljeni su i policajci, tužitelji, odvjetnici, vozači, portiri. 'Podaci o broju optuženih u ovim akcijama potvrđuju mišljenje građana da su političari, liječnici te državni službenici i dužnosnici najkorumpiraniji dio hrvatskog društva', ističe Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Antikorupcijskog programa.

Prema Svjetskoj banci i Europskom institutu, Hrvatsku korupcija godišnje košta šest milijardi kuna.

Prema ljestvici percepcije korupcije Transparency Internationala, stanje u Hrvatskoj iz godine se u godinu poboljšava, no ne možemo biti zadovoljni

'Najveći problem je odsutnost povjerenja građana u sustav: policiju, sudstvo i Državno odvjetništvo. A to je pak posljedica izrazito malog broja pravomoćnih sudskih presuda koje bi trebale slijediti nakon ovakvih akcija', ispričao je za Jutarnji Željko Jovanović.

Ivan Tanta, vanjski član saborskog Povjerenstva za sukob interesa, kaže da USKOK-ovi rezultati pokazuju nedostatak morala u državnoj upravi i smatra da promjene možemo očekivati tek nakon smjene generacija.