OGRANIČEN ROK TRAJANJA

Od danas jedinstvene vozačke dozvole za sve članice EU

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ovom direktivom ukida se neograničeno trajanje vozačkih dozvola te će vrijediti 10 ili 15 godina nakon izdavanja, osim profesionalnih koje se izdaju na pet godina uz obvezan liječnički pregled za svako produženje

Od danas je na snazi nova direktiva Europske unije o vozačkim dozvolama po kojoj će sve biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu. Svaka od 27 članica EU imat će iste vozačke dozvole, a ovoj skupini pridružit će se i Hrvatska kada postane članica europske obitelji.

Ovom direktivom ukida se neograničeno trajanje vozačkih dozvola te će vrijediti 10 ili 15 godina nakon izdavanja, osim profesionalnih koje se izdaju na pet godina uz obvezan liječnički pregled za svako produženje. Oni kojima je u jednoj državi oduzeta vozačka dozvola, neće više moći polagati ispit u drugoj državi da bi dobili važeći dokument.

Prilikom donošenja Direktive istaknuto je da je osnovni cilj povećanje sigurnosti u prometu, ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!