bolovala i od maligne bolesti

Od Covida umrla žena koja se ponovno zarazila, prvi takav slučaj u svijetu

13.10.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Skupina virologa i mikrobiologa iz Nizozemske objavila je dokaze o Nizozemki koja je umrla uslijed druge zaraze novim koronavirusom, što je prvi ovakav slučaj u svijetu.

Znanstvenici su analizirali uzorke 89-godišnje žene, za koje se pokazalo da su u različitim trenucima bili pozitivni na covid-19, i utvrdili su da je bila riječ o dva različita RNK, odnosno da je bila riječ o dva različita virusa, o dva različita slučaja oboljenja od covida. Njihov članak prihvatio je i objavio Oxford University Press.

Riječ je bila o pacijentici koja se liječila od rijetke maligne bolesti, od Waldenströmove makroglobulinemije. Od prve zaraze koronavirusom i oboljenja, ona se uspjela uspješno oporaviti, toliko joj je brzo bilo bolje da su je iz bolnice otpustili nakon samo pet dana. Dva testa na covid-19 pokazala su se negativnima, prenosi N1.

U trenutku kada se pacijentica ponovo javila u bolnicu, ovaj put na svoju redovitu kemoterapiju, od njene zaraze koronavirusom već je bilo prošlo dva mjeseca. Kemoterapiju su, međutim, morali odgoditi zato što je je dobila povišenu temperaturu, kašalj i sve je teže disala. Novi test na covid-19 pokazao je da je opet pozitivna, osam dana poslije druge zaraze koronavirusom pacijentici se stanje pogoršalo i dva mjeseca od početka druge zaraze ona je preminula.

Ovo je prvi slučaj u svijetu da je zabilježeno da je osoba koja se po drugi put zarazila koronavirusom, preminula. Ranije su agencije javile o prvom slučaju registriranog novog slučaja zaraze koronavirusom. Bila je riječ o 25-godišnjem Amerikancu, što je objavio Lancet, koji je nabrojao potvrđene slučajeve ponovne zaraze u Hong Kongu, Belgiji, Nizozemskoj i u Ekvadoru. Kod mladog Amerikanca također je klinička slika bila puno teža drugi put, kao i u slučaju iz Ekvadora. Kod ostalih je bilo obrnuto.