LINIĆ O PREDSTEČAJNIM NAGODBAMA

Od 3.837 riješenih nagodbi samo 787 pozitivno

05.09.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade predstavio je izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojima će se uvesti i četvrti pokušaj nagodbe kako bi se pomoglo tvrtkama pred dogovorom s vjerovnicima da ne uđu u stečaj

Linić je iznio najnovije podatke o učinkovitosti predstečajnih nagodbi. Do kraja kolovoza zaprimljena su 4.932 zahtjeva za predstečajne nagodbe. 'Dovoljno je reći da se radi o iznosu koji premašuje 47,8 milijardi kuna i da u tim trgovačkim društvima ima 41 tisuća zaposlenih. Sada ostaje pitanje efikasnosti u rješavanju zahtjeva', kaže Linić.

Od 4.932 do sada je riješeno 3.837 predmeta, što čini gotovo 78 posto predmeta. 'Na koji način su riješena? Više od 3.065 slučajeva je odbijeno, a pozitivno je riješeno njih 787. To pokazuje da je kriza u Hrvatskoj bila vrlo teška...' Linić je uvjeren da je bilo i zloupotreba postupaka s obzirom da ih je više od tri tisuće odbijeno i zaustavljano na razini upravnog postupka.

Kaže da je od 787 riješenih predmeta njih 168 već dobilo konačno rješenje na sudu, a njih 619 čeka sudsko rješenje.
'U tim tvrtkama je oko 12.580 radnika i rješava se preko 12 milijardi kuna potraživanja', rekao je Linić.

Zašto je Linić donio uredbu sa zakonskom snagom za izmjenu Zakona o predstečajnoj nagodbi? 'Istječu nam rokovi za neke velike pravne subjekte i ukoliko ih u tom roku ne riješimo, morali bismo odbiti nagodbu i ići u stečaj. Ocijenili smo da su se vjerovnici i dužnici u mnogim slučajevima približili nagodbi. Zakon, nažalost, omogućuje samo tri pokušaja nagodbe i nakon ta tri pokušaja u nekim tvrtkama nismo uspjeli, ali imamo nove prijedloge koje bi dužnik mogao korigirati pa se nametnuo zahtjev da omogućimo i četvrti prijedlog nagodbe i nagodbenog plana', pojasnio je Linić neke detalje izmjene zakona.

Linić kaže da se razlog zašto žure s izmjenom krije u tome da omoguće vjerovnicima i dužnicima taj četvrti prijedlog nagodbe prije stečaja i da izvuku još neke pravne subjekte iz zaista teških situacija.

Pohvalio se i podatkom da se smanjila nelikvidnost s 44,7 milijardi duga vjerovnicima iz 2012. godine na 35,1 milijardu kuna duga ove godine.