PAD NATALITETA I VJENČANJA

Od 2011. Hrvatska izumire: Više umrlih i razvoda

natalitet

natalitet

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

Hrvatska definitivno izumire, bijedna je iznimka grad Zagreb, u kojem je broj novorođenih premašio broj umrlih za 15. To je prvi put da su županije s tradicionalno pristojnim prirastom (Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) zabilježile negativni prirast: još 2010. u Splitsko-dalmatinskoj županiji rođenih je bilo za 368 više nego umrlih, a lani je umrlih bilo čak 77 više od novorođenih, otkriva Jutarnji list

Slično je i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je pozitivni prirast od 139 osoba pao na minus 12. Negativni prirast zabilježile su i Zadarska i Međimurska županija, koje se posljednjih godina kreću oko nule, odnosno broj rođenih je tek neznatno veći od broja umrlih, piše Jutarnji list

U gradu Zagrebu, jedinom koji je uspio održati pozitivni trend, rezultati su ipak mršavi i zabrinjavajući: dok je tijekom 2010. godine rođenih bilo 327 više nego umrlih, lani se taj broj smanjio na 15. Od 127 gradova, samo njih 20-ak imalo je pozitivni prirodni prirast.

Rekorderi su Kaštela i Solin, koji su se lani prirodno povećali za 173, odnosno 172 stanovnika. Golemi pad broja živorođenih velikim je dijelom posljedica krize koja i dalje potresa Hrvatska: u neizvjesnosti, parovi se jednostavno ne odlučuju na povećanje obitelji. U odnosnu na vrijeme prije krize, broj živorođenih u zemlji pao je za ukupno šest posto, a u nekim županijama, poput Požeško-slavonske, za čak 20 posto.

U krizi se sve manje mladih odlučuje i na vjenčanje. Tako je tijekom 2011. godine brak sklopilo najmanje parova otkako se vode statistike, manje i nego tijekom ratne 1991. godine. Lani je tako sklopljeno samo 20.211 brakova, što je 13,5 posto manje nego 2008. godine. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je veći broj brakova, za 1,2 posto.

No, najveći pad su imale Ličko-senjska županija, gdje je broj vjenčanih smanjen za trećinu, te Međimurska i Sisačko-moslavačka županija, gdje se broj sklopljenih brakova smanjio za petinu. Istovremeno s drastičnim padom broja sklopljenih brakova, drastično se povećao i broj razvoda, koji je s oko 5.000 u 2008. lani porastao na 5.660.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi