REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA

Od 1. lipnja dijabetičari na račun HZZO bezbolno će mjeriti glukozu

31.05.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Zagrebačko dijabetičko društvo objavilo je u četvrtka da od 1. lipnja na snagu stupa odluka HZZO-a o stavljanju aparata za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze na HZZO listu pomagala. Osiguranicima na višestrukim injekcijama inzulina će na trošak fonda biti omogućen pristup revolucionarnoj tehnologiji za svakodnevno bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze

Djeca do 8 godina će moći ostvariti pravo na Medtronic Minimed senzore. Pravo na Abbott Libre senzore mogu ostvariti također djeca od 4-18 godina starosti, slijepe osobe i trudnice. Odrasli bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom i s „dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima“ također mogu ostvariti pravo na Libre senzor.

Početne nejasnoće oko primjene novih smjernica su, ističe se u priopćenju, uz pomoć eminentnih predstavnika dijabetološke struke, razjašnjene. Naime, udruge dijabetičara su se angažirale prema dijabetološkim stručnim društvima i referentnim centrima kako bi se preciznije definirala „hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“.

Ravnateljica referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, prof. Dr. Lea Smirčić Duvnjak je za medije izjavila da se sigurno „ne radi o činjenici da netko treba biti hospitaliziran u bolnici da bi mu se dokazala hipoglikemija“. Tu informaciju je potvrdio i ključni član nadležnog HZZO povjerenstva za pomagala koje je i donijelo ovu odluku, prof. dr. sc. Milan Vrkljan.

On je izjavio da „hospitalni uvjeti“ ne znače „ležanje u bolnici“ jer je to nepotrebno i skupo, te da ležanja nikako neće biti. Pacijenti se s time slažu jer je hospitalizacija za ovu jednostavnu tehnologiju skupa i nepotrebna, ne primjenjuje se niti kod uvođenja puno kompliciranije inzulinske pumpe, te nije zabilježena nigdje u svijetu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga, konferencija za novinare Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

'Ova odluka iznimno je velik uspjeh i rezultat rada brojnih bolesnika, udruga, medicinskih stručnjaka, nadležnih političara i javnosti. Na posljetku HZZO je ovime potvrdio kontinuitet u kvalitetnoj brizi za djecu oboljelu od dijabetesa, te konačno i velik napredak u liječenju odraslih osoba s dijabetesom. Hrvatska će se ovime ponovno pridružiti razvijenim zemljama po pitanju zdravstvene skrbi za dijabetes i time ostvariti uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza', zaključuje se na kraju prioćenja.