NOVO MESIĆEVO UPOZORENJE

Očito je da se nekoga štitilo u aferi 'kamioni'

15.04.2009 u 19:39

Bionic
Reading

'I od ministra i od premijera tražio sam da se utvrdi tko je odgovoran u aferi 'kamioni'. Očito je da se nekoga štitilo', rekao je predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Večernji list

Na problem sumnjive kupnje vojnih kamiona prvi je upozorio upravo predsjednik Mesić, još u siječnju 2005. godine. Tadašnjeg je ministra obrane Berislava Rončevića javno pozvao da obrazloži zbog čega je poništen javni pozivni natječaj za nabavku 76 neborbenih vozila za potrebe MORH-a, da bi odmah nakon toga MORH 39 kamiona kupio izravnom pogodbom od dobavljača i platio mu za njih 14 milijuna kuna više nego da ih je kupio od ponuđača koji su se javili na poništeni natječaj, pisao je Globus.

Kako je nabavka kamiona problematizirana usred kampanje za predsjedničke izbore, Rončević je Mesićevu neugodnom pitanje nastojao umanjiti ozbiljnost tako što ga je svrstao u predizborni kontekst i bahato nazvao 'tragikomičnim igrokazom predsjedničkog kandidata'.

Mesić nije vidio nalaze Državne revizije, od koje inače dobiva sažetke, no doznao je da je 'natječaj dugo trajao, da je poništen i da je drugi dan posao sklopljen s tvrtkom kojoj je sve plaćeno avansom iako se dan prije tvrdilo da ministarstvo nema novca'. To ga je, kaže, zagolicalo. 'Ne treba tu meni ni Državna revizija ni povjerenstvo Sabora, nego treba krim-policajac koji će utvrditi činjenice i sve to dati Državnom odvjetništvu', rekao je Mesić koji više od četiri godine inzistira da se utvrdi istina o kupnji vojnih kamiona.

Mesić kaže i da je ranije razgovarao s državnom revizoricom Šimom Krasić: 'Ona mi je rekla princip i detalji me nisu zanimali. Rekla je da su oni sve utvrdili i dali dalje u proceduru te da se time bave druge institucije. To mi je bilo dovoljno.'

Na pitanje zašto je trebalo četiri godine da se otkrije pozadina priče, ako je za nju znala Šima Krasić i na sve javno upozoravao predsjednik države, Mesić odgovara: 'Očito se nekoga, a ja ne znam koga, štitilo. I od ministra i od premijera tražio sam da se utvrdi tko je odgovoran, samo me to zanima. Ni sada ne upirem prstom ni u koga, neka se to utvrdi u postupku.'

Iz Ureda predsjednika večeras se doznaje kako predsjednik Mesić smatra da nije trebalo ni osnovati saborsko istražno povjerenstvo za kamione, nego se time treba baviti krim policija te da institucije pravne države trebaju profunkcionirati

Policija je s današnjim saborskim zastupnikom Rončevićem početkom ožujka  obavila obavijesni razgovor u vezi s aferom s kamionima, ali na neobičnom mjestu – u Saboru. Prema informacijama iz USKOK-a, policija je vrlo nevoljko razgovarala s Rončevićem jer su joj poslali čak dvije požurnice da to učini, podsjeća Večernji list.

Iskaz generala Joze Miličevića, tadašnjeg glavnog inspektora, danas je na Istražnom povjerenstvu za utvrđivanje činjenica u vezi s nabavom 39 vojnih kamiona proglašen nevjerodostojnim, zahvaljujući HDZ-u i HSS-u, te unatoč protivljenju SDP-ovca Nenada Stazića. Miličević je ustvrdio da je plaćeno 14,8 milijuna kuna više od potrebnog za nabavku kamiona jer je donesen na temelju nepotpune dokumentacije.

Popodne je Državni ured za reviziju objavio priopćenje u kojem se navodi da je 'u postupku nadmetanja ponuditelj ponudio 28.903.750,00 kuna, a u postupku izravne pogodbe 34.435.165,00 kuna ili 5.531.415,00 kuna više', uz napomenu da su u javnom nadmetanju cijene izražene bez PDV-a, a u postupku izravnog ugovaranja uključen je popust od tri posto, PDV i drugi troškovi do registracije vozila. U priopćenju se kaže kako je ocijenjeno da ta činjenica nije utjecala na davanje mišljenja subjektu revizije te nije navedena u nalazu i mišljenju revizora koji su obavljali reviziju.