ANDREJ PLENKOVIĆ:

'Očekujem punu potporu poreznoj reformi'

14.11.2016 u 20:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković očekuje punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi odnosno izmjenama 15 zakona koje, kako je istaknuo u ponedjeljak nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a, drži bitnom velikom reformom i uvodom u daljnje aktivnosti, u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu

Novinare je zanimalo postoji li suglasje partnera u vlasti, HDZ-a i Mosta, oko svih parametara porezne reforme o kojoj će se sutra raspravljati u Saboru, a Plenković naglašava da je paket zakona usvojen ‘zajedničkim stavom i zajedničkim izglasavanjem članova Vlade, uključujući i kolege Mosta’.

’Ministar (Goran) Marić je danas još jednom predstavio cjelovitu reformu na (saborskom) Odboru za financije gdje je dobio potporu i zastupnika HDZ-a i Mosta. Koliko mi je poznato, samo je jedan zastupnik, SDP-a, bio suzdržan. Dakle, vidite da se širi konsenzus’, rekao je hrvatski premijer.

Ističe da je, kada se gleda supstancu, samo zakon o PDV-u doživio modifikacije u odnosu na izvorno predstavljanje na prvoj Vladinoj sjednici, te kako ‘cjelina reforme ispunjava tri cilja – veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika i održivost državnog proračuna i općenito javnih financija’.

Hoće punu potporu

’Tako da je ova faza porezne reforme zaokružena. Očekujem kvalitetnu raspravu u Saboru i u konačnici punu potporu parlamentarne većine ovom paketu zakona koji je po meni, jedna bitna velika reforma, uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017.’, rekao je Plenković.

Kad je riječ o tzv. poreznom USKOK-u, koji je sada samostalna služba u okviru Ministarstva financija, premijer najavljuje kako bi ubuduće bio dio Porezne uprave.

’Na taj način, mislimo da će biti još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama u odnosu na aktualno stanje gdje je ta služba izravno podređena ministru, politički imenovanoj osobi’, objasnio je Plenković. Takvo rješenje ‘osigurava punu neovisnost i još veću profesionalnost tog segmenta rada Porezne uprave’, dodao je.

Usuglašenost s Mostom

Na novinarsko pitanje je li taj prijedlog usuglašen s Mostom, ponovio je da su članovi Vlade iz Mosta glasali za prijedloge izmjena zakona. ‘ Saborska rasprava nosi sa sobom nosi sve proceduralne mogućnosti koje Poslovnik pruža, ali čini mi se da je ovo rješenje kvalitetno i omogućava vrlo jasnu i snažnu poziciju tog segmenta Porezne uprave’, rekao je Plenković.

Na primjedbu novinara da Most i dalje inzistira na smanjenu dužnosničkih plaća, koje bi temeljem izmjena 'poreznih' zakona mogle biti povećane, premijer Plenković je kazao kako je svoj precizan stav rekao prošli tjedan i da je ‘ta priča, što se Vlade i HDZ-a tiče, jasna i završena’. Premijer je prošli tjedan na tu temu rekao kako je riječ o populizmu i demagogiji.

Upitan smatra li da je čelnik SDP-a, saborski zastupnik Zoran Milanović u sukobu interesa s obzirom na to da je osnovao tvrtku za savjetovanje, Plenković je kazao kako ne zna jer nema dovoljno saznanja. ‘Ali mi je drago ako će se baviti europskim temama i savjetovati, primjerice, o europskoj politici u odnosu na izbornu kampanju, to je jedan veliki iskorak naprijed.