prvostupanjski postupak

Proglašeni krivima u slučaju Ina-MOL: Sanaderu 6 godina zatvora, Hernadiju dvije

30.12.2019 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon godine i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je izrečena nova nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL.

Ivo Sander i Zsolt Hernadi nepravomoćno su proglašeni krivima u ponovljenom postupku za slučaj Ina-MOL. Sam Ivo Sanader nije se pojavio na izricanju presude, javljaju mediji.

'Ivo Sanader s Hernadijem je dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će Republika Hrvatska Molu prepustiti odlucujuči glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog posovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici Vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se Molu prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatil', rekla je, prenosi N1, sutkinja Maja Štampar Stipić.

Sanader je nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora, a Zsolt Hernadi na 2 godine.

Sanader i Hernadij moraju podmiriti troškove suđenja od 60 tisuća kuna, a iznos od pet milijuna eura mora platiti Dioki u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

'Razvidno je da je u ovom postupku dokazano da su Sanader i Hernadi počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Hernadi je za cijelo vrijeme postupka nedostupan sudu iako je za njim raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog', rekla je sutkinja.

  • +3
Suđenje Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Sanaderu će biti uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi. Oduzima mu se imovinska korist.

Sudsko vijeće je uzelo u obzir visoku životnu dob Sanadera, te narušeno zdravlje kao olakotnu okolnost, no rečeno je kako je Sanader kao premijer trebao biti uzor članovima Vlade, ali i svim građanima.

Tijekom izricanja presude istaknuto je i kako je Sanader morao znati da je nepodmitljivost osnova dužnosti koju je obavljao, no da je unatoč tome postupao u vlastitom interesu.

Svojim postupanjem je narušio ugled RH u svijetu, rečeno je.

Podsjetimo, osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Sanader koji je od travnja na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti. Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila bužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

I dok je Uskok ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra da je tijekom ponovljenog suđenja njezinom branjeniku uskraćen pravičan postupak te da mu nije omogućeno očitovanje o optužnici niti iznošenje obrane.

Hernadijeva odvjetnica Laura Valković je zatražila oslobađajuću presudu za svojeg branjenika navodeći da je u odnosu na njega zastara nastupila u svibnju ove godine. Uz to, Valković je naglasila da tužiteljstvo nije predočilo ni jedan dokaz koji bi potvrdio inkrimiranu vezu Sanadera i Hernadija.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme prvedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

No, nekada najmoćniji hrvatski političar u travnju je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.

Još uvijek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…