BOJKOT OPORBE

Očekivana pobjeda vladajuće stranke na izborima u Bangladešu

07.01.2024 u 20:32

Bionic
Reading

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina pobijedila je na parlamentarnim izborima u nedjelju koje je bojkotirala glavna oporbena stranka, Nacionalistička stranka Bangladeša (BNP), objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Liga Awami" dobila je više od 50 posto mjesta" u jednodomnom parlamentu, rekao je za agenciju AFP glasnogovornik izbornog povjerenstva, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Na vlasti od 2009., Šeik Hasina, na čelu stranke Liga Awami, tako ide prema petom mandatu.

Nakon što je glasala u Dhaki, Šeik Hasina (76) je pozvala birače da izađu na birališta, obećavajući "slobodne i poštene" izbore. U prolazu je novinarima rekla da je BNP "teroristička organizacija".

BNP je pozvao na nacionalni bojkot, pozivajući ljude da ne iziđu na izbore.

Iako je Šeik Hasina dugo bila popularna zbog ekonomskog napretka, nedavno su se zaredale poteškoće, s podizanjem cijena i problemima s opskrbom strujom.

Vladu se optužuje i za teška kršenja ljudskih prava i nemilosrdnu represiju prema oporbi.

BNP je osudio "lažne izbore".

"Ono što se dogodilo nisu izbori, već sramota za demokratske težnje Bangladeša", poručio je na društvenim mrežama čelnik stranke Tarique Rahman iz Londona, gdje živi u egzilu od 2008. Dodao je da je vidio "uznemirujuće fotografije i video zapise" koji podržavaju njegove optužbe.

Šef izbornog povjerenstva procijenio je tijekom dana izlaznost na oko 40 posto.

Mnogi građani kazali su za AFP da neće izaći na izbore jer je rezultat poznat unaprijed. "Zašto bih išao glasati kad jedna stranka sudjeluje, a druga ne", kazao je Mohammad Saidur.

Vlasti su rasporedile više od 800.000 pripadnika snaga sigurnosti da održavaju red za vrijeme izbora.

Pravo glasa imalo je blizu 120 milijuna ljudi, u osmoj zemlji svijeta po broju stanovnika.