BORBA ZA BOŽIĆ

Očajni Talijani doveli svinje pred parlament

05.12.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Talijanski farmeri doveli su u četvrtak ružičasto obojene svinje pred zgradu parlamenta u Rimu žaleći se da su dovedeni na rub uništenja zbog šunki i salama koje se deklariraju kao talijanski proizvodi, ali su proizvedeni izvan Italije

Poljoprivredni sektor trećeg europskog gospodarstva već je dugo vremena u krizi, a farmeri tvrde da su razlog tome krivotvoreni proizvodi i hrana loše kvalitete koja se samo prerađuje u Italiji.

Proizvođači su prolaznicima nudili da "usvoje" jedno prase koje je ležalo u slamom ispunjenom kotlu, okruženo mnoštvom nezadovoljnih farmera odjevenih u žarko žutu boju, zaštitni znak najveće talijanske prehrambene industrije Coldiretti.

"Ništa nam nije ostalo, sve je uništeno. Kuće su napuštene, zemlja je napuštena, sve propada", rekao je Vittorio Mauri, farmer iz okolice Rima.

U Coldirettiu kažu da je zapošljavaju 105.000 radnika u vrijeme visoke nezaposlenosti u Italiji te je pokrenula kampanju "Borba za Božić" kojom Talijane potiču na kupnju domaćih proizvoda.

Tisuće farmera prosvjedovale su u srijedu na talijansko-austrijskoj granici i zaustavile kamione kako bi se utvrdilo odakle dolaze natovareni proizvodi.

U Coldirettiu kažu da su našli njemačku mozzarellu kojoj je odredište bila Sicilija i šunku na putu za Modenu, središte regije poznate po talijanskim mesnim delikatesama.