FRA LUKA PRCELA

Obrušio se na predsjednicu jer je NDH nazvala zločinačkom

08.05.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Luka Prcela, prior Dominikanskog samostana u Splitu, tijekom propovijedi na misi u nedjelju koju je prenosila državna televizija obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je prije mjesec dana, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka tvorevina

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45. Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla - pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici', poručio je Prcela.

Potom je kazao da mu je drago što su naši branitelji dobili svoga ministra branitelja, ministra koji nije bio savjetnik ni jednog ni drugog predsjednika, koji nije završio škole u Kumrovcu ili Bileći i ministra koji je ratovao sa svojim prijateljima, kolegama s našim ratnicima i borcima.

'Mi se trebamo boriti za istinu, za pravdu, za svoj narod. Nemoj dopustiti da po nama itko pljuje. To nije Kristov nauk. On nije dopustio da ga udara sluga velikog svećenika, ne dopuštamo ni mi da nas itko udara. Budimo svoji, branimo svoje, ne uzimajmo tuđe, kao što nikad nismo', zaključio je Prcela.
Podsjetimo, uoči ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, a nakon posjeta Pantovčaku izaslanika za pitanja Holokausta američkog State Departmenta Nicholasa Deana, Grabar Kitarović osudila je zločinački karakter režima u NDH.

Kazala je da je zabrinuta zbog jačanja ideoloških podjela u društvu, osobito oko Dana sjećanja na nevine žrtve Jasenovca.

'NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a suvremena hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata', rekla je tada Grabar Kitarović.