KAJIN ZABRINUT

'Obrtnici propadaju, a mi kantamo i tancamo'

22.08.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ocjenjujući stanje u obrtništva i gospodarstva u Istri istaknuo je kako će ova zima za obrtnike biti sve gora te da je nužno prema obrtnicima korigirati poreznu, kreditnu, stečajnu i investicijsku politiku

'Ova će godina biti gospodarsko čistilište za male gospodarske subjekte i stoga je nužno potrebno korigirati poreznu, poticajnu, kreditnu, stečajnu i investicijsku politiku, kao i politiku doprinosa', rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Smatra kako će ova zima biti za istarske obrtnike sve gora i neizvjesna.

Kazao je kako se u Istri u proteklih pet godina zatvorilo 1314 i nestalo 5268 radnih mjesta, a ako se toj brojci dodaju i izgubljena radna mjesta u drugim tvrtka, Istra ima gotovo 15 tisuća radnih mjesta manje.

'Istra je 2008. imala 9107 obrta koji su zapošljavali 19.039 radnika. Početkom godine imala je 7793 obrta s 13.771 zaposlenim', naveo je Kajin dodavši: 'Mi glumimo lažne veličine, kantamo i tancamo i što nam je gore to je u Istri više fešta, koje se plaćaju iz proračuna, a kojeg pune oni koji jedva preživljavaju'.

Nezavisni saborski zastupnik prozvao je istarsku aktualnu vlast da ništa ne čini kako bi pomogla obrtnicima.

Oni govore o otvaranju novih radnih mjesta, a bit je kako spasiti postojeća u koja je investirano na stotine tisuća kuna. Jer, u lipnju je u Istarskoj županiji 5227 tvrtki bilo u blokadi, a to je tek vrh sante leda koja će se otvoriti u kasnu jesen i zimu, naglasio je Kajin

Prema njegovim riječima istarski poduzetnici duguju 2,4 milijarde kuna, a samo za zatezne kamate na godišnjoj razini plaćaju 400 milijuna kuna, 'a to je onoliko koliko turistički sektor ulaže ili će iduće godine uložiti u obnovu hotela'.

Kajin je iznio i podatke kako je izvozu u Istarskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine porastao po stopi od 13 posto, ali je uvoz pao za 6,6 posto.

'Uvoz je u Istri vezan za uvoz repromaterijala, koji se kasnije koristi za izvoz, i stoga pad uvoza zabrinjava. Postavlja se stoga pitanje hoće li oporavak Europe za sobom povući i oporavak Istre ili ćemo još dugo kaskati za Europom', rekao je Kajin.

Osvrnuo se i na 10-postotni PDV u turističkom sektoru, kazavši kako bi hoteljeri dobit od smanjenog PDV-a obavezno trebali investirati u novu kvalitetu usluge.