Akcijski plan na stolu

Obrazovni dan D: Konačno reforma ili turbo obrat?

06.09.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu kurikularne reforme u srijedu dogovoriti usuglašeni nacrt Akcijskog plana, koji će zatim njemu predstaviti do kraja tjedna. Premijerova uvjerenost u današnji dogovor signalizira da bi HDZ-ova struja u PSP-u mogla biti spremna na uzmak. U suprotnom - nikome se ne piše dobro

Nastup predsjednice PSP-a Dijane Vican na HTV-u, gdje je s ministricom znanosti Blaženkom Divjak gostovala u prigodnoj emisiji na prvi dan nove školske godine, bio je, najblaže rečeno, zbunjujući. Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ranije istog dana spremno i pohvalno komentirala neslužbenu najavu premijerova skorog dolaska na čelo PSP-a, Vican ne vjeruje u takav scenarij.

'Nisam to tako shvatila. Premijer je rekao da će na neki način područje obrazovanja približiti sebi, a ne da će on biti predsjednik pa da će sam sebe imenovati predsjednikom', kazala je Vican.

Predsjednica PSP-a, inače, doživjela je ljetni obrat. Još u lipnju tvrdila je da 'reforma ide turbo' i da će se 1. rujna vidjeti rezultati. 'Bit će zadovoljstva i roditelja, i nastavnika, i učitelja, odgojitelja, ravnatelja, a sigurno i građana koji su prosvjedovali i koji nisu', najavljivala je Vican.

U međuvremenu, došlo je do potpunog zastoja u radu Povjerenstva. Krnja Ekspertna radna skupina (ERS) za provedbu kurikularne reforme nije zaživjela, niti se Dijana Vican pisano očitovala o nalazu interne revizije Ministarstva znanosti o spornom izboru predsjednice i članova ERS-a.   

Hrvatska javnost sada pak ima priliku čuti od Vican da će reforma, po njezinom novom tumačenju, uspjeti tek kada se stvore jednaki uvjeti za sve učenike. U prijevodu, to otprilike znači - nikad.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Klupko kurikularnih kontroverzi trebalo bi se konačno početi odmotavati danas u 10 sati, kada će započeti sjednica PSP-a s jednom točkom dnevnog reda: usuglašavanje nacrta Akcijskog plana za provedbu Strategije. Dokument je to koji zainteresirana javnost, dakle svi hrvatski građani preostali u zemlji s nadom u bolje sutra, uključujući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, čekaju kao ozebli sunce, a rok za njegov dovršetak je petak 8. rujna. Upitno je međutim hoće li današnja sjednica uroditi plodom. 

Deset članova Povjerenstva podijelilo je posao na način da je svatko od njih, sukladno stručnim referencama, zadužen za svoj dio Akcijskog plana. Krajem prošlog tjedna počeli su objavljivati uratke u računalnom oblaku, a u srijedu će konačno staviti glave na kup kako bi usuglasili mozaik i definirali mjere za provedbu Strategije, čiji je sastavni dio i kurikularna reforma

Na sjednicama PSP-a odluke se donose većinom prisutnih članova, pa niti izostanak nekolicine njih ne bi bila prepreka za eventualno prihvaćanje usuglašenog nacrta Akcijskog plana. Moglo bi međutim zaškripati oko samog sadržaja, s obzirom na to da se očekuju bitne promjene u odnosu na posljednji nacrt Akcijskog plana nepoznatog autora, odbačenog jer je nevjerojatno odudarao od Strategije.

Bivši ministar znanosti Vedran Mornar, temeljem dosadašnjeg rada u PSP-u, ne isključuje prijepore na današnjoj sjednici. Upravo on zadužen je za najveći dio Akcijskog plana, pa je tako, između ostalog, razradio mjere i aktivnosti za provedbu kurikularne reforme te tranziciju na devetogodišnju školu - što je već bio predmet spora. No to nije sve.

'Sukladno Strategiji, predložio sam, na primjer, analizu i primjenu postojećih inozemnih primjera dobre prakse u ulozi, odgovornostima i licenciranju ravnatelja, što bi se radilo krajem godine; definiranje zakonskih okvira za izbor ravnatelja; osiguravanje optimalnih uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova te imenovanje radne skupine za donošenje novih, usklađenih zakonskih propisa. Sve te aktivnosti naknadno će se operativno razraditi i raščlaniti do najsitnijih detalja', obrazlaže Mornar, dodajući da samo njegov dio ima 85 stranica. S obzirom na ukupnu količinu materijala, čini mu se dosta ambicioznim očekivati da se sve obradi na jednoj sjednici.

Mornar, inače, ne misli da je pozicioniranje premijera Plenkovića na čelo Povjerenstva loša ideja. 

'Naravno, premijer se ne može operativno baviti Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije, ali je u poziciji da pomogne kad nešto zapne, primjerice tako što će u slučaju kada Povjerenstvo nastoji dogovoriti program poticaja za ulaganje u znanost, reći Ministarstvu financija da izađe u susret jer ta sredstva nisu predviđena u proračunu resornog ministarstva. Operativno, PSP bi mogla voditi ministrica Divjak', tumači Mornar.