'SRPSKI ZAHTJEV NEUTEMELJEN'

Obrana će tražiti da Sud u BiH ne izruči Purdu

27.01.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Odvjetnik Josip Muselimović, koji u BiH zastupa hrvatskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog u toj zemlji prema srbijanskoj tjeralici, izjavio je u četvrtak Hini da će na ročištu idućeg tjedna, na kojemu će se raspravljati o zahtjevu za izručenje njegova branjenika Srbiji, zatražiti da Sud odbaci takav zahtjev kao potpuno neutemeljen

'Dokazi protiv Purde, i to je sasvim jasno, temelje se na iznuđenim iskazima', kazao je Muselimović, podsjetivši da je srbijanska optužnica protiv Purde temeljena na njegovu iskazu što ga je dao u vrijeme kada je bio zatočenik u srbijanskom logoru.

Muselimović je istaknuo da su dokazi pribavljeni na taj način potpuno protuzakoniti te ne mogu biti osnovom za izručenje. Također je podsjetio da je županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pozorno razmotrilo dokaze dostavljene iz Srbije te odlučilo da nema osnove za kazneni progon Purde.

Sud BiH je ročište na kojemu će se raspravljati o zahtjevu za Purdino izručenje zakazao za 1. veljače, a Muselimović je potvrdio da je i on dobio tu obavijest.

Na pitanje što očekuje od sastanka članova Predsjedništva BiH i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića idućeg tjedna u Zagrebu, Muselimović je kazao da se nada da će svi shvatiti koliko slučaj Tihomira Purde može imati ozbiljne posljedice na stanje u cijelom susjedstvu i na proces pomirenja među državama s ovoga područja.

Kazao je da očekuje da će se i s bosanskohercegovačke i s hrvatske strane na najvišoj razini poduzeti odgovarajući koraci da bi se Purdin problem riješio, a njega oslobodilo.

Muselimović je ranije ovog tjedna uputio otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Josipoviću i članovima Predsjedništva BiH koji 31. siječnja i 1. veljače trebaju boraviti u službenom posjetu Zagrebu. Muselimović ih je tada pozvao da u svoje razgovore uvrste i pitanje statusa Tihomira Purde, kojega, kako drže u odvjetničkom timu, nezakonito drže u ekstradicijskom pritvoru u BiH od 5. siječnja.