KAMENJE, TOPOVI I SUZAVAC

Obračun policije i prosvjednika u Meksiku, 40 ozlijeđenih

14.09.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Specijalna policija u petak navečer intervenirala je na glavnom trgu u Ciudad de Mexicu kako bi s njega rastjerala preostale prosvjetne radnike koji su ga bili zauzeli, te oslobodila trg za održavanje proslave Dana neovisnosti u nedjelju i u ponedjeljak

U sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno je barem 40 osoba, po različitim izvorima.

Više stotina pripadnika savezne policije interveniralo je nakon ultimatuma koji su vlasti uputile prosvjetnim djelatnicima ali su ga odbacili čelnici Nacionalne koordinacije prosvjetnih djelatnika (CNTE), najradikalnijeg ogranka nacionalnog sindikata (SNTE).

Većina prosvjednika već je bila napustila trg do dolaska policije koja je brzom intervencijom uspjela rastjerati dvjestotinjak najtvrdokornijih prosvjednika.

Mnogi prosvjednici su nosili maske i željezne ili drvene palice, bacali su molotovljeve koktele i kamenje na policiju koja je upotrijebila vodene topove i suzavac.

Trg je bio pust za manje od 30 minuta, po fotografu AFP-a, ali je u okolnim ulicama još bilo sporadičnih okršaja.

Policija je privela 31 osobu, ali među njima nije bilo prosvjetara, istaknulo je Nacionalno povjerenstvo za sigurnost koje izvještava i o 11 ozlijeđenih policajaca.

Meksički Crveni križ objavio je pak informaciju o 29 ozlijeđenih prosvjednika.

U nedjelju navečer tisuće Meksikanaca će se okupiti na glavnom trgu gdje će im se obratiti predsjednik Enrique Pena Nieto kako bi proslavili početak borbe za neovisnost 1810. U ponedjeljak je predviđena vojna smotra.

Prosvjedi prosvjetnih djelatnika počeli su prije par mjeseci a pojačali su se s početkom nove školske godine zbog reforme školstva koju provodi predsjednik Nieto.

Ta reforma treba poboljšati kvalitetu izobrazbe uvođenjem periodičnih ocjena profesora koje bi utjecale na visinu njihove plaće i na njihovu karijeru.

Članovi CNTE-a se protive takvoj reformi koja, po njihovu mišljenju, omogućuje samovoljna otpuštanja.