PORTRET INES STRENJE LINIĆ

'Obožavateljica Mirka Norca, hladna kao špricer dok joj ne spomenu jednu stvar'

06.11.2016 u 18:42

Bionic
Reading

Je li politička karijera dr. Ines Strenje Linić pred strelovitim padom, kao što je strelovit bio njezin politički uspon? Ili će veći dio javnosti, osobito njezino biračko tijelo, naprosto prijeći preko njezina vrijeđanja i omalovažavanja ne samo dubrovačke novinarke, nego posredno i cijele novinarske struke, kao što se prešlo preko nekih drugih njezinih spornih izjava i stvari iz života i rada, odnosno, hoće li njezina vrijedna postignuća, zbog kojih je primila priznanja, neutralizirati gafove?

Ove su se dvojbe pojavile nakon što se Strenja Linić obrušila na novinarku koja je propitivala (ne)opravdanost Mostovog zalaganja za uvođenje zakonskih ograničenja kod kandidiranja za Hrvatski sabor (bivših) osuđenika za pojedina kaznena djela, pri čemu je ukazala i na to da je saborska zastupnica Mosta iz Rijeke prije tri desetljeća osuđena za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Sve do objave tog članka u Dubrovačkom dnevniku, Strenja Linić je u široj javnosti prije svega bila poznata kao neurologinja KBC-a Rijeka, članica Hrvatske udruge bolničkih liječnika i sudionica Domovinskog rata tijekom kojeg je radila u vojnoj ambulanti, stacionaru te bila zadužena za sanitetsko osiguranje bojišnice najprije kao pripadnica 118. brigade, a od 1992. godine 9. GBR. Za svoj doprinos obrani RH dobila je više priznanja, kao i odličje 'Red Hrvatskog križa' Predsjednika RH.

Preko Mosta do Hrvatskog sabora

U politiku, po kojoj se danas ipak najviše prepoznaje, ušla je nakon rata, i to kao članica Primorsko-goranskog saveza koji je, nakon više od dva desetljeća, napustila 2014. te nastavila biti nezavisna vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije. Vjerojatno bi tu i ostala, da se uoči parlamentarnih izbora 2015. nije pridružila Mostu nezavisnih lista, vidjevši u njemu korektiv domaće političke scene, odnosno odraz nezadovoljstva dijela građana i HDZ-om i SDP-om. Da je upravo Most bio presudan za njezinu veću prepoznatljivost na političkoj sceni i strelovit uspon koji ju je doveo u saborske klupe i više saborskih odbora, slaže se Slavko Linić, istaknuti riječki političar i bivši član SDP-a, koji je na prošlogodišnjim izborima ipak dobio manji broj preferencijalnih glasova nego dr. Strenja Linić.

'Poznajem i sretao sam se s njezinim suprugom, koji je u ratu bio zapovjednik i možda je moj neki daljnji rod, ali ne i nju. Prvi put sam je vidio tijekom sučeljavanja uoči parlamentarnih izbora prošle godine na kojima je polučila uspjeh. Posljedica je to pojave Mosta, odnosno nezadovoljstva Milanovićevom politikom unutar SDP-a, kao i Karamarkovim radom unutar HDZ-a. Nezadovoljstvo velikim strankama građane je usmjerilo prema manjim, novima. Neke međutim, nisu prepoznali, kao što je ORaH koji je u Rijeci imao izvanredne kandidate', rekao nam je Slavko Linić naglašavajući kako se u nas, nažalost, još uvijek biraju stranke, a ne osobe.

Vjerujem da je doktorica Linić Strenja dobra liječnica

Mr. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatska udruge za promicanje prava pacijenata, upoznala je dr. Strenju Linić na Hospital Days konferenciji u Zagrebu, gdje su sudjelovale u raspravama s područja medicinskog prava, kao i na okruglom stolu u okviru vikenda zdravlja na Velesajmu na temu 'Kakav model zdravstva Hrvatska treba razvijati?'

'Iako nemam neposrednih saznanja, vjerujem da je dr. Linić  dobra liječnica, jer pored svih žalbi u području neurologije, nikad nismo zaprimili žalbu na njen rad. Još uvijek nismo imale konkretne razgovore koji se tiču zdravstvene politike i pravih problema u zdravstvu, no vjerujem da uskoro hoćemo jer se nadam da prepoznaje važnost prava pacijenata, što dosad nije bio slučaj vladajućih te smo jako razočarani zbog nezainteresiranosti za pravu problematiku zdravstva', veli Jasna Karačić.


Mnogi su joj zamjerili zalaganje za poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Korisnici zdravstvenih usluga, međutim, zacijelo nisu pozdravili zalaganje Strenja Linić za poskupljenje dopunskog osiguranja koje ne plaća kao bivši branitelj. Taj status, točnije status ratnog vojnog invalida sa 60 posto tjelesnog oštećenja, omogućio joj je da kupi gradski stan od 90 kvadrata s istim postotkom popusta, odnosno za oko 22 tisuće kuna. Taj stan, za koji navodi da je dvosoban, a po navodima Olivera Frljića zapravo je trosoban, kasnije je iznajmljivala za 450 eura HNK u Rijeci, dok je istovremeno upozoravala na probleme u riječkom kazalištu.

Podolnjak: Medijski napisi neće promijeniti moje visoko mišljenje o kolegici

'Kolegicu Ines Strenja Linić posljednjih godinu dana poznajem kao izvrsnu zastupnicu, koja je svoju liječničku i znanstvenu profesionalnu karijeru podredila htijenju da kao zastupnica pomogne u ostvarivanju općeg i javnog interesa i da naročito pomogne u poboljšanju položaja zdravstva, koje poznaje izuzetno dobro. Kolegicu osobno iznimno cijenim i poštujem zbog njenog principijelnog javnog angažiranja u Saboru ali i u Skupštini Primorsko-goranske županije. To moje mišljenje neće promijeniti raniji ili aktualni medijski napisi o njoj. Jedna tragična epizoda u njenom životu od prije više od 30 godina ne bi smjela biti relevantna za ocjenu njenog današnjeg djelovanja kao saborske zastupnice', rekao je za tportal saborski zastupnik Mosta i profesor ustavnog prava Robert Podolnjak.

U dijelu javnosti nisu dobro prihvaćene ni njezine izjave o Mirku Norcu za kojeg je rekla ne samo da je za nju kao bivši zapovjednik jedan od rijetkih ljudi koji su joj  i danas autoritet, već da  'respektira sve što je napravio', kao i da joj je 'žao zbog onog što mu je društvo učinilo' jer je 'častan čovjek i velika žrtva' budući da je 'pitanje kako mu je određena krivnja za zapovjednu odgovornost i što se tu zbivalo'.

Inače, Mirko Norac je bivši general Hrvatske vojske , koji je 2003. godine bio osuđen za ratne zločine počinjene u Gospiću 1991. godine, te za zločine počinjene tokom operacije Medački džep.

Sramotan atak na novinare i novinarstvo

Ni opravdavanje poskupljenja dopunskog, do kojeg ipak nije došlo, nejasnoće oko veličine i iznajmljivanja stana, kao i dvojbene izjave o Norcu, nisu bile prepreka za ponovni izbor u Sabor. Hoće li njezinoj političkoj karijeri ozbiljnije naštetiti obračun s novinarkom, a posredno i s novinarstvom? Naime, upravo je zbog toga njezin istup osudio i HND ukazujući da je 'optuživanje čitave novinarske profesije opasno, posebno u vremenu do sada nezabilježenih prijetnji novinarima koje su velikim dijelom uzrokovane upravo neodgovornim ponašanjem političara'.

Vrijeme će pokazati posljedice FB ispada, no činjenica je da razumijevanja za njezinu tvrdnju da je 'biti novinar nekad bilo časno zanimanje, a danas živite kako biste blatili nepoznate časne ljude koji su svoj cijeli život radili za dobrobit mnogih' i slične navode danas nemaju ni neke kolege iz struke, kao ni neke kolege iz Sabora.

Linić Strenja je obećala odgovoriti na naša pitanja, ali to nije učinila

Slaže li se s ocjenama da je za njezin politički uspon bio najviše presudan odabir Mosta, a ne toliko njezine ranije aktivnosti, pitali smo i dr. Ines Strenja Linić. Isto tako, zanimalo nas je zašto je odabrala Most, odnosno prije toga PGS, umjesto etabliranih stranaka. Na kraju, zamolili smo je i da ocijeni hoće li njezinoj političkoj karijeri štetiti napis u Dubrovačkom dnevniku, odnosno njezina reakcija na njega te zašto je uopće tako oštro reagirala putem Facebooka, odnosno je li joj zbog toga danas žao. Iako je najprije obećala odgovore, oni ipak nisu stigli.  

'Upoznata sam iz medija sa situacijom koja se dogodila i teško je ostati 'imun' na tu priču jer je to najgori mogući scenarij. S motivima objave članka o nesreći u Dubrovačkim dnevniku nisam upoznata niti ulazim u to, isto tako ne vidim da je novinarka nešto krivo napravila jer je radila svoj uobičajeni posao, ali je sve skupa ispalo ružno za javnost. Očito nije bilo vrijeme ni mjesto pogodno za to, ali nažalost nije pogodno nikada. Nisam tu da sudim ikome, jer takva situacija se može dogoditi bilo kome u svakom trenutku. To je velika trauma koju dr. Linić nosi na srcu cijeli život i teško je objektivno postupati u izjavama kada se to spominje. Moj stav je da se  situacija koja je bila ne može promijeniti, ali to je prošlost i ne treba živjeti u tome, jer prošlost ne možemo promijeniti već svaki dan je novi dan i nova prilika da promijenimo ono što se može promijeniti, a tako čini i dr. Linić. To ne znači da se 'iskupljuje za svoje grijehe' već je odabrala pomoći onima kojima može. Velika je kazna živjeti s tim cijeli život ako imaš osjećaj morala i grižnje savjesti što je iznimno jako u ovom slučaju. Za razliku od svih drugih 'velikana' i tajkuna koji to nemaju i nastavljaju sa svojim uobičajenim bahatim životom kao da se ništa nije dogodilo', smatra doktorica Karačić, inače po struci psihoterapeutkinja.

Sukob zakona i morala

Bez obzira na sve, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Gordana Sobol drži istup Strenja Linić u vezi napisa u Dubrovačkom dnevniku - apsolutno neprimjerenima i nedopustivima za osobu iz javnog života.

'Mi smo javne osobe i javnost ima pravo znati o nama. U životu se svašta događa, ali istina se ne može prešutjeti ili negirati. Drugi je problem što imamo takav zakon koji pitanje rehabilitacije rješava na specifičan, za neke i sporan način, budući da veli kako rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice', naglašava Sobol napominjući da je na članak trebalo reagirati primjereno i uljudno, a sporove rješavati na za to primjerenom mjestu kao što je Vijeće časti HND-a, a ne preko Facebooka.