77. obljetnica

Obljetnica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.08.2019 15:31
  • Objavljeno 26.08.2019 u 15:31
U logoru u Jastrebarskom bilo je zatočeno 3.166 djece.

U logoru u Jastrebarskom bilo je zatočeno 3.166 djece.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom održana je u ponedjeljak kod spomenika 'Lik majke s djetetom u naručju', čime je obilježena 77. obljetnica oslobođenja djece iz tog koncentacijkog logora

Vijence su u Jastrebarskom položili i svijeće zapalili okupljeni preživjeli logoraši, rodbina i članovi antifašističkih udruga.

Ivan Fumić poručio je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) kako su 'nevina srpska djeca pobijena u logoru u Jastrebarskom trajna sramota ustaškog režima', ističući kako njihovu žrtvu treba dobro pamtiti kako bi 'poslužila u borbi protiv svih ekstremizama'.

'Te strahote treba pamtiti, a ne da se hrvatska vlast danas ponaša kao da je pobijedio Hitler i Pavelić, a ne antifašistički pokret. U Hrvatskoj i danas imamo podjele i nastavak čišćenja Srba. To je nedozvoljivo i protiv toga se trebamo boriti', naglasio je Fumić.

Premijera Plenkovića prozvao je da o nedavnim napadima na Srbe kod Knina govori kao o 'sporadičnim slučajevima', da njegova vlast 'tolerira fašističke podjele, a u tome im svim snagama pomaže i Katolička crkva'.

  • +7
  • +4

77. obljetnica oslobađanja djece logoraša iz ustaškog logora Jastrebarsko

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik SABA Zagrebačke županije Petar Raić naveo je kako je u logoru u Jastrebarskom bilo zatočeno 3.166 djece, uglavnom s područja Kozare i Korduna, od kojih je do kraja listopada 1942. umrlo njih najmanje 449.

Dodao je kako su djeca logoraša bila smještena u prostorijama dvorca Erdody i barakama koje je talijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja, a uvjete u kojima su djeca boravila ocijenio je 'katastrofalnima'.

Raić je rekao da su partizani u zoru 26. kolovoza 1942. napali ustaško uporište u Jastrebarskom te oslobodili i sa sobom na Žumberak poveli 727 djece iz logora, dok su manja djeca ostala u Jastrebarskom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!