IZMJENE ZAKONA O BRANITELJIMA

Objavom registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca

21.11.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada poslala je s današnje sjednice u saborsku proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Jedna od novosti koju donose zakonske izmjene jest i objava Registra hrvatskih branitelja

Ministar branitelja Predrag Matić obećao je, nakon usvajanja izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja, javnu dostupnost popisa branitelja kroz registar, napomenuvši kako će u potpunosti biti poštovane odredbe o tajnosti podataka.

Objavom Registra hrvatskih branitelja neće biti narušena sigurnost pojedinaca, niti ugroženi nacionalni interesi. Riječ je o obećanju jednog predizbornog obećanja na radost i ponos svih časnih hrvatskih branitelja', rekao je ministar Matić.

Još je tijekom predstavljanja zakonskih izmjena i javne rasprave najavljeno kako će izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u saborsku proceduru ući prije Božića, a do tada bi trebao biti objavljen i Registar hrvatskih branitelja.

'Zadatak Ministarstva branitelja je da objavi Registar i on će biti objavljen do Božića, a dalje, reći ću onu popularnu, neka institucije rade svoj posao', najavio je ministar Matić nakon sjednice Vlade. Na upit koliko je zakona morao mijenjati za objavu Registra, odgovorio je: 'Nećete vjerovati – niti jedan'.

Rješenje i za tužbe HVO-a

Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima rješava se i pitanje više od stotinu podignutih tužbi pripadnika HVO-a protiv Hrvatske kojima traže isplatu invalidnine i dodataka, te im je Hrvatska do sada morala isplatiti desetke milijuna kuna.

Rješenja koja imaju oglašavaju se ništavnima, rekao je ministar dodajući da će se time otkloniti mogućnosti daljnjih postupaka, a u suradnji s DORH-om pokrenuti postupci za povrat nezakonito stečenih isplata s kamatama, 'kako je Hrvatska i njima plaćala'. (Hina)

Za one koji daju osobnu privolu, ratni put će biti i objavljen, te je obećao kako će, na predstavljanju Registra hrvatskih branitelja, ministri Ante Kotromanović, Ranko Ostojić i sam Predrag Matić svoj ratni put javno i objaviti

Registar će biti objavljen u elektroničkom obliku i u njemu će stajati ovi podaci – ime, ime roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru te pripadnost MUP-u ili MORH-u.

Premijer Zoran Milanović podsjetio je kako su u 10 mjeseci u Ministarstvu branitelja očito temeljito pripremili zakonske izmjene.

'Vodilo se računa da se nijedan zakon ne prekrši, iako se zakoni uvijek mogu promijeniti. Idemo napraviti ono što smo rekli da ćemo napraviti, no važno je da nikoga ne izlaže, ni ugrožava, zadovoljava se javni interes, a čuvaju se osjetljivi podaci. Javnost to ima pravo znati, a ja ne vjerujem da će netko napadati ili kritizirati objavu registra', ocijenio je premijer.

O ostalim novostima, a ministar Matić najavio je 'najmanje 10 afirmativnih promjena', na Vladi je rečeno kako neće zahtijevati 'zadiranja u državni proračun', odnosno neće biti potrebno izdvajanje nikakvih materijalnih sredstava.

Ne umanjuje se niti jedno pravo hrvatskih branitelja', obećao je ministar.

Među zakonskim izmjenama još su izdvojena prava na mirovinu za žene koje se brinu o stopostotnim invalidima i kojima će, nakon njihove smrti, pripasti mirovina sukladno zakonu, bez obzira na razlog smrti branitelja i uz uvjet da su napunile 40 godina života. Osim njih, utvrđena su i prava na opskrbninu drugih kategorija udovica branitelja.