OD TRUMPA DO CLINTONA

Objavljeni dokumenti o ljudima povezanima sa seksualnim predatorom Epsteinom

04.01.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Brojni sudski dokumenti koji identificiraju suradnike ozloglašenog seksualnog prijestupnika i milijardera Jeffreya Epsteina objavljeni su u srijedu. Prvi je to set dokumenata koji će biti otpečaćen prema sudskom nalogu od 18. prosinca. Očekuje se da će ih biti više u nadolazećim tjednima. Neka od poznatijih imena u sudskim dokumentima uključuju princa Andrewa, znanstvenika Stephena Hawkinga, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, Michaela Jacksona i Davida Copperfielda

Većinu imena mediji su već ranije identificirali, dok su neka otkrivena tijekom suđenja Epsteinovoj partnerici Ghislaine Maxwell, osuđenoj za trgovinu ljudima u seksualne svrhe, za što služi 20-godišnju kaznu u zatvoru.

Očekuje se da će dokumenti - uključujući materijal koji tek treba biti otkriven - sadržavati gotovo 200 imena, uključujući neke od Epsteinovih tužitelja, istaknute poslovne ljude, političare.

Sutkinja Loretta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Virginije Giuffre - koja je optužila princa Andrewa da ju je zlostavljao kad je imala 17 godina - moraju otpečatiti javno objaviti. Princ Andrew platio je lani milijune Giuffre kako bi se okončao sudski proces. Prije otvaranja, imena su godinama bila redigirana, stoga su se spominjala kao varijante 'John/Jane Doe'.

No uključivanje imena na ovaj popis ne znači da je spomenuti suradnik optužen za nedjelo u vezi s Epsteinom. Među imenima su i osobe koje se usputno spominju u sudskim procesima, piše The Guardian.

Epsteinova partnerica Ghislaine Maxwell u izjavi kaže da je princ Andrew posjetio Epsteinov otok na Američkim Djevičanskim otocima. Epstein je optužen za zlostavljanje velikog broja djevojaka na tom otoku.

'Jeste li bili prisutni na otoku kada ga je princ Andrew posjetio?' upitana je Maxwell. Odgovorila je potvrdno, a na pitanje koliko puta, rekla je: 'Sjećam se samo jednom'. Na pitanje je li u to vrijeme bilo djevojaka na otoku, Maxwell je inzistirala: 'Na otoku uopće nije bilo djevojaka. Nema djevojaka, nema žena, osim osoblja koje radi u kući'.

Jedan dokument uključivao je iskaz Johanne Sjoberg, koju je Maxwell navodno doveo radi vršenja seksualnih radnji. Sjoberg je u svom iskazu rekla da je Epstein 'jednom prilikom rekao da ih (Bill) Clinton voli mlade, misleći na djevojke'.

Godine 2019., Clintonov glasnogovornik Angel Ureña zanijekao je tvrdnje o Clintonovoj upletenosti s Epsteinom i napisao na bivšem Twitteru da 'predsjednik Clinton ne zna ništa o užasnim zločinima za koje je Jeffrey Epstein priznao krivnju na Floridi prije nekoliko godina ili o onima za koje je bio optužen u New Yorku'.

Clinton je, podsjećaju mediji, imao 18-mjesečnu aferu s Monicom Lewinsky, svojom tada 22-godišnjom pripravnicom, tijekom svog prvog mandata predsjednika. Imao je tada 49 godina.

Epsteinov bivši pilot Larry Visoski svjedočio je 2021. da su Clinton i Donald Trump letjeli Epsteinovim privatnim zrakoplovom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Andrew, violinist Itzhak Perlman, bivši vođa većine u Senatu George Mitchell, pokojni senator iz Ohija John Glenn i glumac Kevin Spacey, rekao je.

Epsteinovi dnevnici o planiranju, koje je na uvid dobio Wall Street Journal, uključivali su imena poput Williama Burnsa, direktora CIA-e i Kathryn Ruemmler, savjetnice Bijele kuće za vrijeme Baracka Obame. Na listi su bili i autor Noam Chomsky, glumac Woody Allen, bivši norveški premijer Thorbjørn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak. Premda su spomenuti u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Epsteinovim zločinima.

Johanne Sjoberg je također rekla i da je pokojni glazbenik Michael Jackson bio u Epsteinovoj vili u Palm Beachu, te da je upoznala slavnog mađioničara Davida Copperfielda. Na pitanje je li masirala Jacksona, Sjoberg je odgovorila da nije.

Što se tiče Copperfielda, Sjoberg je rekala da je bio na večeri u jednom od Epsteinovih domova i 'radio je neke mađioničarske trikove'. 'Jeste li primijetili da je David Copperfield prijatelj Jeffreya Epsteina?' upitana je, na što je odgovorila potvrdno.

'Je li Copperfield ikada s vama razgovarao o Jeffreyjevom angažmanu s mladim djevojkama?' upitana je Sjoberg. Odgovorila je: 'Pitao me jesam li znala da su djevojke bile plaćene da nađu druge djevojke'. Copperfield joj, rekla je u iskazu, nije rekao nikakve pojedinosti o tom pitanju. 'Je li pitao jesu li tinejdžeri ili nešto u tom smislu?' upitana je. 'Nije', odgovorila je Sjoberg.

Donald Trump, o čijoj se povezanosti s Epsteinom naširoko izvještava, također je spomenut u dokumentima, no bivši američki predsjednik nije optužen za nedjelo. Sjoberg je u iskazu rekla da su otišli u jednu od Trumpovih kockarnica u Atlantic Cityju kada je oluja spriječila Epsteinov zrakoplov da sleti u New York City.

'Jeffrey je rekao: Super, nazvat ćemo Trumpa i otići ćemo u - ne sjećam se imena kasina, ali - otići ćemo u kasino', ispričala je. Na pitanje je li ikada masirala Trumpa, Sjoberg je odgovorila da nije.

Iskaz također uključuje Sjobergov iskaz o navodnom susretu s princem Andrewom u Epsteinovoj kući u New Yorku. 'Ghislaine me zamolila da dođem do ormara. Samo je rekla: Pođi sa mnom. Otišle smo do ormara i zgrabile lutku princa Andrewa', rekla je u iskazu.