promjena vremena

Objavljena detaljna vremenska prognoza za naredne dane. Stižu snijeg, kiša i poplavljene rive

28.03.2022 u 22:19

Bionic
Reading

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti

Nakon neuobičajenog hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine. Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati. Na nekim postajama, ponajprije na Jadranu, oborina je potpuno izostala. No, posljednji dani ožujka donose promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka, javlja DHMZ.

“Tijekom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Europom koja će se postupno približiti našim krajevima. U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona).

Pritom će se ciklone premještati preko Hrvatske donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji.

Kiše će već u srijedu najprije biti na Jadranu i u predjelima uz njega, a zatim i drugdje u unutrašnjosti. Pritom će na Jadranu biti i pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženih, a moguće je i nevrijeme. Tijekom oborinske epizode, u razdoblju od srijede, 30. 3., do subote, 2. 4., ponegdje se na Jadranu i uz njega očekuju akumulirane količine oborine veće od 100 mm, a u središnjim i istočnim predjelima veće od 30 mm.

Osim značajnih količina oborine, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu uz jako i olujno jugo te povremeno južni i jugozapadni vjetar.

Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti.

Uglavnom u gorskim predjelima može biti i susnježice te snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza”