UKRADEN IZ MORH-A

Objavljen registar hrvatskih branitelja!

06.04.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Na internet je procurio registar hrvatskih branitelja oko kojega se već dulje vrijeme lome koplja u hrvatskoj dnevnoj politici

Utipkavanjem imena ili detalja o postrojbi i kontrolnog broja na stranici www.registarbranitelja.com dobiju se svi podaci koji su do sada bili državna tajna.

Registar je na internet postavila nepoznata osoba koja je u uvodu objasnila javnosti već poznate argumente onih koji se zalažu za objavu registra te navodi da ovim potezom skida teret s Vlade. Prije svega ističe se da je javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom. Kaže se i da je registar u nadležnim institucijama već poznat dovoljnom broju ljudi, pa je bilo samo pitanje vremena kad će ga netko objaviti. Osobe koje su objavile registar branitelja tvrde i da sam taj dokument nije tajan jer ga izričito tako ne definira nijedan zakon Republike Hrvatske.

'Na samom dokumentu nema nikakvih oznaka ili upozorenja o tajnosti sadržaja, a i sam način na koji je dokument bio (ne)zaštićen govori o tome koliko je pažnje tome posvećeno', tvrde osobe koje su objavile registar.
Nadalje se navodi još i da je motiv objave registra razlikovanje branitelja iz borbenog sektora od onih iz neborbenog, ali i otkrivanje lažnih branitelja. Zbog toga osobe koje su objavile registar ističu da na popisu branitelja treba tražiti političare, posebno lokalne, čelnike braniteljskih udruga te uglednike iz javnog života.

Sakrivanjem registra od javnosti sakrivaju se i dokazi svake nečasne radnje koja se u svezi s ovim registrom dogodila. Nadaju se da će objava ovoga registra pripomoći u raskrinkavanju pojedinaca i grupa koje već godinama manipuliraju ovim registrom. Osobe koje su objavile registar su također najavile da će stranica biti aktivna sve dok Vlada ne objavi svoj registar.

Večernji.hr neslužbeno doznaje da je registar dobiven iz MORH-a te da nije potpun. Osobe koje su objavile registar do njega su navodno došle hakiranjem MORH-ove baze podataka. U svom proglasu na stranici na kojoj su objavili registar poručili su da je računalna sigurnost Ministarstva sramotno niska te su apelirali na to da se što je prije moguće pokrenu postupci kako bi se unaprijedile sigurnosne procedure budući da je pristup ovom registru bio razočaravajuće lak. U registru se nalazi više od 90 posto svih trenutno registriranih branitelja, piše taj dnevnik. Iz registra su, kažu oni koji su ga objavili, izuzete sve potencijalno osjetljive postrojbe kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti njihovih pripadnika. Kako piše Vecernji.hr objavljeni registar je najvjerojatnije autentičan, ali se radi o jednoj od starijih njegovih verzija.

Registar je objavila jedna njemačka informatička tvrtka. Objavljen je u 19 sati, a oko 19.30, kada je HRT objavio vijest, stranica se srušila. Poslije toga se opet nekoliko puta dizala i rušila te se cijelo vrijeme otežano pristupa stranici. Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko je izjavio da policija nema veze s padom stranice te se vjerojatno srušila zbog prevelike navale koja je nastupila nakon što je sadržaj postao dostupan na internetu. 

'Čekamo da nam se javi mjerodavna osoba iz Ministarstva branitelja koja bi odgovorila na pitanje je li registar autentičan i ima li, i kakvu, oznaku tajnosti', rekao je Karamarko.