CIVILNE UDRUGE TRAŽE OD VLADE

Objavite sva zatvorena pregovaračka poglavlja

06.04.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Kuća ljudskih prava i Savjet za razvoj civilnog društva na okruglom stolu predstavili su osnovne zaključke o prioritetima i perspektivama zatvaranja poglavlja 23. (Pravosuđe i temeljna ljudska prava). Izdvojeno je 10 zahtjeva koje smatraju ključnima za zatvaranje 23. poglavlja kako bi se građanima omogućio neometan pristup pravdi i pravosuđu te osigurala adekvatna zaštita njihovih ljudskih prava

Udruge u deset zahtjeva smatraju da treba objaviti sve dokumente koji se odnose na pregovore, mora postojati neovisan mehanizam nadzora reforme pravosuđa, izmijeniti zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ukinuti zakon o golf igralištima, spriječiti sukob interesa, izmijeniti zakon o pravu na pristup informacijama, izmijeniti kazneni zakon, osigurati poštivanje prava nacionalnih manjina, učinkovitije procesuiranje ratnih zločina te ukinuti zabrane okupljanja na Markovom trgu.

Smatraju da su hitno objavljivanje svih zatvorenih pregovaračkih poglavlja, akcijski plan za zatvaranje 23. poglavlja, akcijski plan za procesuiranje ratnih zločina te kompletna pravna stečevina EU-a značajni za informiranje građana zbog referenduma.

Kako hrvatska javnost još nije imala priliku vidjeti Plan aktivnosti za efikasno ispunjavanje mjera navedenih u Privremenom izvještaju Europske komisije o 23. poglavlju koji je Vlada donijela prošlog mjeseca, zatražili su od nadležnih državnih institucija da ga u cijelosti predstave.