STIGLO I 2,6 MILIJUNA KUNA DONACIJA

Objavili izvještaj: HDZ potrošio gotovo 3 milijuna kuna

05.09.2016 u 22:27

Bionic
Reading

HDZ je u kampanji potrošio gotovo tri milijuna kuna, upola manje nego njihovi glavni rivali u koaliciji okupljenoj oko SDP-a. Pokazuje to izvješće o troškovima kampanje koje je HDZ objavio u posljednjim satima prije isteka roka

HDZ je s partnerima u jedanaest izbornih jedinica na promidžbu, uglavnom po medijima, potrošio gotovo 3 milijuna kuna (op. a.: 2.993.856 kuna). Višestruko je to manje od izbora 2015. kada su na kampanju na kraju potrošili čak 15,5 milijuna kuna.

Međutim, izvještaj koji su morali objaviti danas do ponoći tek je privremeni i ne sadrži sve troškove kampanje. Tako je, primjerice, na izborima lani privremeni izvještaj pokazivao da je tadašnja Domoljubna koalicija potrošila svega 3,9 milijuna kuna, no iznos je poslije izbora kada su se zbrojili svi troškovi izgledao puno drugačije.

Prema privremenom izvještaju, HDZ je najviše potrošio u 2. izbornoj jedinici gdje je prva na listi Ivana Maletić, a na listi su još i Zlatko Hasanbegović te Milijan Brkić. U toj izbornoj jedinici na kampanju je potrošeno nešto više od 436 tisuća kuna.

Najmanje je, pak, HDZ potrošio na kampanju u 11. izbornoj jedinici, tzv. dijaspori gdje se na promidžbu potrošilo gotovo 185 tisuća kuna.

U posljednjih mjesec dana HDZ je prikupio i 2,6 milijuna kuna donacija. Najveće iznose donirale su tvrtke Radnik iz Križevaca te Bistra iz Đurđevca koje su obje u dvama navratima dale po 80.000 kuna. Među najveće donatore ubrajaju se i Agropromet, Ban gradnja iz Gunje i Renova Mont iz Zagreba koji su donirali po 100 tisuća kuna.

Među donatorima nalaze se i imena stranačkih dužnosnika poput Đure Njavre koji je u dvama navratima donirao 10 tisuća kuna, Miroslava Tuđmana s donacijom od 5.000 kuna, šefa krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka koji je stranci donirao 30.000 kuna, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je donirao 5.000 kuna, predsjednika Sabora Željka Reinera s donacijom od 25.000 kuna, dok je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci donirao 30.000 kuna.

HDZ-u je donacija stigla i od tvrtke Klemm sigurnost na iznos od 5.062 kune, ali i od HDZ-ovog odvjetnika Vladimira Terešaka koji je donirao 30.000 kuna.

sve osim nogometa

Učitavanje...