TUŽNA OBLJETNICA

Obitelji poginulih na obljetnici napada 11. rujna u New Yorku

11.09.2019 u 21:27

Bionic
Reading

Vatrogasci, obitelji i prijatelji žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001., okupili su se u srijedu na memorijalnom mjestu na njujorškom Manhattanu gdje su se nalazili neboderi 'blizanci' - Ground Zero - kako bi se povodom tužne obljetnice prisjetili i odali počast poginulima.

Odavanje počasti počelo je minutom šutnje i zvonjavom zvona u 8.46 sati ujutro po njujorškom vremenu, točno u trenutku kada se prvi oteti zrakoplov zabio u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Današnji dan, kao i onaj prije 18 godina, osvanuo je na sunčano rujansko jutro, prisjećaju se očevici napada islamističkih terorista koji su srušili nebodere od 110 katova i ubili skoro 3000 ljudi.

'Ovo je na neki način moje groblje', kazala je Margie Miller čiji je suprug Joel poginuo na 97. katu svoga ureda.

11. rujna 2019. Izvor: Profimedia / Autor: UPI

'Volio je svoj posao, volio je biti ovdje, umro je ovdje i ovo je mjesto na kojem se osjećam najbliže njemu. Stoga dolazim kada god mogu, a posebno na ovaj dan', dodala je Miller.

Na obilježavanju obljetnice su pročitana imena svih žrtava, a među njima su bili financijski radnici, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju zgrada, zaposlenici lučke kapetanije - ubijeni u najgorem terorističkom napadu na američkom tlu.

Djeca i unuci poginulih rođenih u proteklih 18 godina obećali su žrtvama da 'nikada neće zaboraviti što se dogodilo'.

U međuvremenu, New York se suočava sa zastrašujućom brojkom: 10.000 ljudi oboljelo je od raka povezanog sa događajima nakon 11. rujna 2001.