MINISTAR NA TERENU

Božinović: Moramo biti spremni na jake bujične poplave, svoj obol moraju dati svi

17.05.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stigao je u Varaždinsku županiju gdje će se sastao sa Stožerom civilne zaštite. Ministar će otići i u Mursko Središće u Međimurskoj županiji te Krapinu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

'Sumirali smo sve što je što se dogodilo vezano za posljedice poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku', kazao je Božinović.

Napomenuo je kako se javljaju problemi i tamo gdje ih nikad nije bilo. 'Radi se o rekordnim vodostajima i situacijama koje se dosad nitko tko radi u sustavu nije susretao', izjavio je Davor Božinović nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

Naglasio je, prenosi HRT, kako živimo u vremenu u kojem se osjećaju velike posljedice klimatskih promjena te da će ovakvih situacija biti sve više - zato odgovor države mora biti prevencija.

  • +9
Božinović obilazi poplavljena područja na sjeveru Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Za to moramo konzultirati struku i početi se navikavati na nove situacije. Samo tako, kao zajednica institucija i građania možemo stvoriti otpornije društvo, koje može usporiti posljedice klimatskih promjena te zaštititi ljude i imovinu. (...) Morat ćemo neke naše projekcije prilagoditi i neke stvari ubrzati', kazao je Božinović.

  • +23
Razlile se rijeke Plitvica i Bednja na nekoliko lokcija Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Najvažnije je, dodao je Božinović, da nije bilo nijedne ljudske žrtve. Za štete nastale od poplava kazao je kako će se ona tek treba utvrditi.

'Moramo biti spremni na jake bujične poplave, urbane poplave. Tu ne postoji institucija koja može sama sve odraditi. Institucije su odgovorne za organizaciju, nabavu opreme - svoj obol će morati dati svi. Svatko tko ima nekretninu, mora voditi računa o tome kako je i zaštititi', zaključio je Božinović.

  • +21
U selu Globočec kod Marije Bistrice propao dio ceste zbog obilnih kiša Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL