DAN MIMOZA

Obilježen dan borbe protiv raka vrata maternice

19.01.2013 u 14:17

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice - 6. hrvatskog Dana mimoza, na Cvjetnom je trgu danas organizirana humanitarna prodaja mimoza, kao i niz edukativnih aktivnosti kojima se želi upozoriti na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu oboljeva oko pola milijuna žena, a 275.000 ih umre

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić na manifestaciji koju organizira Hrvatska liga protiv raka i udruga 'Zdravka', pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja ujedno je pozvao žene da se odazovu javnom pozivu na papa test, koji s visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma vrata maternice. Izviestio je kako je upućeno 100 tisuća poziva ženama u dobi od 25 do 64 godine da se odazovu na perventivni pregled koji, kako je kazao ministar Ostojić, spašava život. Pojasnio je kako je rak vrata maternice u potpunosti izlječiv, ako se otkrije na vrijeme.

Akciju je došao podržati i jedan od njezinih pokrovitelja, predsjednik Republike Ivo Josipović, naglasivši kako je to jedan od načina vođenja brige o sugrađankama.

Prodaji mimoza pridružio se i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je podsjetio kako je upravo Hrvatski sabor proglasio svaku treću subotu u siječnju Nacionalnim danom borbe protiv raka maternice.

Akciju je podržala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, te je upozorila na ulogu edukacije mladih te odgovornost pri stupanju u spolne odnose.

Akciju su podržali i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je kako Grad Zagreb donira sredstva za besplatno cijepljenje djevojčica protiv HPV-a, jednog od glavnih uzročnika raka vrata maternice. "Premalo nas je da ne bismo vodili računa o svakom životu", poručio je Bandić.