Obećavajući početak Nove godine u kraljevskom gradu

Obećavajući početak Nove godine u kraljevskom gradu

03.01.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Dragi čitatelji Mode komode! Od srca vam želim da vam 2012. bude godina života. Bilo da ćete u njoj otputovati na neko lijepo mjesto poput mene, diplomirati, pronaći posao svog života, zaljubiti se, zatrudnjeti, ozdraviti, ostaviti se poroka ili loših veza.

Nakon Božića u glavnom gradu Katalonije, Novu sam godinu dočekala u glavnom gradu Španjolske. Oba su grada posebna, svaki na svoj način. Barcelona je morski grad koji očarava svojom suvremenom arhitekturom i ugodnom klimom, a Madrid je pak kraljevski grad prepun monumentalnih zdanja i bogate tradicije.




Kraljevska palača i Catedrala de la Almudena nezaobilazna su meta svih turista, kao i spomenik Don Quijotu i njegovom suputniku Sanchu Panzi.

La Puerta de Alcalá




Ukipljeni čovjek, tipična španjolska turistička atrakcija, no ovaj se ne miče ni kad mu platite...




Sve je puno ljepše sa zvučnom kulisom...


Ružica Jovičević



Churros con chocolate, slatki španjolski zalogaj kojem jednostavno ne možete odoljeti...




Madrid je bio meeting point na kojem sam se susrela sa svojim hrvatskim prijateljima i možda će zvučati pomalo pretenciozno, no imali smo uistinu kraljevski doček.
To nikako ne podrazumijeva nekakva fancy mjesta, skupe restorane ili prolijevanje Moëta. Potpuno suprotno. Novu smo 2012. dočekali na ulici s još gomilom turista iz svih dijelova svijeta, nekoliko tipičnih novogodišnjih rekvizita, jeftinim šampanjcem i grožđem.




Dok su jedni trošili, drugi su zarađivali...





Pitate se čemu grožđe? E pa to je nešto što je već stoljećima dio španjolske tradicije koja nalaže da svatko, točno u ponoć, svakim otkucajem sata, pojede po jedno zrno i tako 12 puta zaredom. Ono zrno na kojem se zagrcnete predstavlja loš mjesec u novoj godini. U našoj se ekipi nitko nije zagrcnuo, ma što to značilo. :-)


Nakon Kraljevske palače najimpozantnija građevina u Madridu je Narodna banka Španjolske, posebice navečer kada se upale svjetla. Iako su Španjolci u dugovima do grla, ništa ne odaje da je tomu tako.



Madrid je poznat po ludom noćnom provodu kojem ni mi nismo odoljeli. Diskoteka la Charada potpuno nas je očarala odličnom electro muzikom i vrlo osebujnim likovima.



Iako pomalo neuobičajeno za ovo doba godine, u Madridu je vrijeme posljednjih dana toliko lijepo da je izmamilo mnoge Madrižane i njihove goste u Retiro, jedan od najljepših i najvećih europskih parkova.



Eto, bio je to moj prvi izvještaj iz Madrida. Toliko je lijepih i zanimljivih stvari u ovom predivnom španjolskom gradu da ne stane sve u jedan post. Ja idem još fotkati, a vi svakako postajte na facebook stranici Mode komode svoje fotografije s dočeka Nove 2012. Još jednom, sretna Nova i sve vam cvalo!

Besos de Madrid!