BORUT PAHOR POTVRDIO

'Obećao sam Kosor da će zatvoriti poglavlja, ali...'

17.12.2010 u 17:34

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je u petak u Bruxellesu da je 'u okviru svojih nadležnosti' hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor obećao da će na idućoj međuvladinoj konferenciji biti zatvorena tri poglavlja, ali da zasad to ne može konačno potvrditi

'Netko može obećati samo ono što može izvršiti. Stoji da sam, u okviru svojih nadležnosti, rekao hrvatskoj premijerki da ne vidim zapreka da se to poglavlje ne zatvori', rekao je Pahor slovenskim novinarima u Bruxellesu na kraju dvodnevna summita EU-a.

'Pri tome, jedno od potpitanja ostaje predmet rasprave jer se ne tiče samo odnosa između Hrvatske i Slovenije, nego još jedne zemlje članice', dodao je Pahor ne spomenuvši izrijekom da je riječ o Italiji.

'Na dobru smo putu da to riješimo kako bi Hrvatska mogla zatvoriti tri poglavlja. Zasad ne mogu dati konačnu potvrdu dok se ne složi i treća država. Trudimo se i radimo na tome, a do pristupne konferencije ima još dostatno vremena', rekao je Pahor.

Hrvatska bi u sljedeću srijedu, 22. prosinca, na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini trebala zatvoriti pregovore u tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

U ponedjeljak nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je rekao kako 'slovenska vlada vjeruje da će parlament potvrditi pregovaračka stajališta za dva poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika', dok je za treće poglavlje Okoliš rekao da se o njemu još razgovara na razini radne skupine za proširenje Vijeća EU-a.

Upitan je li Slovenija suzdržana glede toga poglavlja, Žbogar je rekao da 'suzdržanosti nema, da se još pregovara o zajedničkom pregovaračkom stajalištu EU-a", pri čemu će Slovenija 'reći svoje mišljenje u vezi s primjenom Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP)'.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u četvrtak je u Bruxellesu rekla da je od Pahora dobila uvjeravanja da Slovenija neće blokirati zatvaranje poglavlja 27 Okoliš.

'U zadnjem razgovoru s premijerom Pahorom dobila sam uvjeravanja da imamo snažnu potporu, da su sva vrata na tom putu otvorena. Ja sam optimist i vjerujem da će 22. prosinca biti važan datum na našem pregovaračkom putu. Vjerujem da će se ostvariti naši planovi i planovi Europske komisije da pregovore završimo do kraja mađarskog predsjedanja', rekla je Kosor.

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), a Pahor je rekao da je vlada na prošloj sjednici dala suglasnost za zatvaranje poglavlja 24, Pravda, sloboda i sigurnost.