'nato, probudi se'

Obavještajci tvrde: 'Imamo dokaze - smrtonosna pomoć leti iz Kine u Rusiju'

23.05.2024 u 08:31

Bionic
Reading

Kina šalje 'smrtonosnu pomoć' Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine, rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps u komentarima, a demantirao ih je savjetnik za nacionalnu sigurnost Joea Bidena, Jake Sullivan

Grant Shapps navodi američke i britanske obavještajne službe kao temelj za tvrdnju, ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost kaže da još nema znakova izravnog prijenosa oružja, piše Guardian. Shapps je u svom govoru na Londonskoj obrambenoj konferenciji u srijedu rekao: 'Danas mogu otkriti da imamo dokaze da Rusija i Kina surađuju na borbenoj opremi za upotrebu u Ukrajini.'

Kao dio poziva NATO-u da se 'probudi' i poveća obrambenu potrošnju u cijelom savezu, dodao je: 'Američki i britanski obrambeni obavještajci mogu otkriti da smrtonosna pomoć sada leti iz Kine u Rusiju te u Ukrajinu. I ovo su novi podaci koji me navode da mogu deklasificirati i otkriti tu činjenicu danas. Mislim da je to prilično značajno.'

Shapps nije pružio dokaze kojim bi podupro svoju tvrdnju. No rekao je da je od početka rata u Ukrajini došlo do porasta trgovine između zemalja od 64 posto i da 'jedni drugima pokrivaju leđa'. 'Vrijeme je da se svijet probudi. A to znači pretočiti ovaj trenutak u konkretne planove i sposobnosti. A to počinje postavljanjem temelja za povećanje potrošnje u cijelom savezu za naše kolektivno odvraćanje', rekao je.

No čini se da je Sullivan imao problem s nekim Shappsovim komentarima. Rekao je da je mogućnost da bi Kina mogla 'izravno dati oružje Rusiji' ranije bila zabrinjavajuća, ali da 'to još nismo vidjeli'.

SAD je, međutim, bio 'zabrinut zbog onoga što Kina radi kako bi potaknula ruski ratni stroj, ne dajući oružje izravno, ali osiguravajući inpute ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi', dodao je.

Strateško partnerstvo Kine i Rusije postalo je bliže nakon invazije na Ukrajinu, a američki dužnosnici kažu da Peking nastavlja opskrbljivati Moskvu ključnim komponentama koje su joj potrebne za njezin ratni stroj. To što Kina kupuje naftu i plin pomoglo je jačanju ruskog gospodarstva.

Međutim SAD vjeruje da je Peking prestao izravno opskrbljivati oružjem Rusiju te se ona okrenula strogo sankcioniranoj Sjevernoj Koreji i Iranu kako bi obnovila svoje zalihe oružja.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je ruskog kolegu Vladimira Putina u Pekingu ranije ovog mjeseca te su dvojica čelnika pokazala snažno jedinstvo. Xi je u izjavi nakon razgovora s Putinom rekao da su se složili oko potrebe za 'političkim rješenjem' za okončanje rata.

Prošlog mjeseca je Julianne Smith, američka veleposlanica pri NATO-u, rekla za Politico da Kina nastavlja prodavati Rusiji zalihe, kao što su tehnologija bespilotnih letjelica i sastojci za barut. 'Narodna Republika Kina ne može tvrditi da je posve neutralna u ovom slučaju, oni zapravo biraju stranu. Da nisu pružali neke od ovih komponenti ili materijalnu potporu, Rusija bi bila u sasvim drugačijoj situaciji i imala bi problema u provođenju agresije.'

Kinesko veleposlanstvo u Londonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar Shappsovih primjedbi.

sve osim nogometa