ŠEKS NA SOUNDSETU

'Obavještajac ne bi trebao biti šef HDZ-a'

18.05.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Uoči nedjeljnih unutarstranačkih izbora HDZ-ovi kandidati za predsjednika stranke i dalje obilaze Hrvatsku. Jedan od kandidata za potpredsjednika stranke Vladimir Šeks ipak je odlučio ostati u Zagrebu, gdje je gostovao na Soundsetu i pritom pojasnio zašto podupire Jadranku Kosor, a ne Tomislava Karamarka

U razgovoru za Soundset Šeks je jasno rekao da je njegov favorit Jadranka Kosor, dok je za Tomislava Karamarka, pozivajući se na inozemne slučajeve, rekao da ne bi trebao biti šef stranke jer dolazi iz protuobavještajnog miljea.

No, unatoč tome, Šeks smatra da bi bez obzira na to tko pobijedi, dvojac Kosor-Karamarko trebao surađivati i nakon izbora.

'Kad je Obama dobio izbore, uzeo je Hillary Clinton za prvu suradnicu. Vjerujem da i Karamarko i Kosor mogu tako. Ja ću se za to zauzimati. A Karamarko ne bi smio biti predsjednik jer je kao obavještajac imao uvid u široki registar podataka, koji u političkoj borbi mogu biti kompromitirajući za neke osobe. U pravilu su rijetkost političari koji kao šefovi obavještajnih službi postaju šefovi stranaka', pojasnio je Šeks.

Kao argument za svoju tezu Šeks je iznio i činjenicu da je u medije uspjela procuriti i informacija o korištenju kodnih imena u stožeru Jadranke Kosor. Šeks, kodnog imena Muškatl, uvjeren je da je curenje nadimaka dokaz da ih se prisluškuje. A i neki sms-ovi i telefonski pozivi bili su, kako kaže Šeks, 'presreteni'.

Osim o budućnosti HDZ-a, Šeks je progovorio i o prošlosti stranke, odnosno o Ivi Sanaderu. Na pitanje kako je iskusnom Šeksovu oku promaknuo lisac Sanader koji je završio na optuženičkoj klupi, Šeks odgovara: 'Sanader ima značajke vrhunskog blefera, vrlo je šarmantan čovjek i vjerovalo mu se kad se politički uspinjao kao antipod politici Ivića Pašalića. Ponavljam, predsjedništvo HDZ-a nije znalo ništa o stvarima koje su predmet optužnice za Fimi-mediju. To je bilo u svega četiri ili šest pari očiju.'

Povodom norijade, osvrnuo se uskoro 70-godišnji Šeks na svoje maturalne dane.

'Veliku maturu položio sam 1960. godine. Nismo imali nikakve norijade. Hodali smo gradom u skupinama, mislim da sam se i ja prvi put napio upravo tad, bio sam sportaš, lud za nogometom, bila je dovoljna čašica rakije', rekao je Šeks, koji se, kaže, ipak nije penjao po stolu i skidao majice.