WILLIAM BURNS

Obamin izaslanik stiže u Zagreb!

15.02.2012 u 19:00

Bionic
Reading

William Joseph Burns, zamjenik američke državne tajnice Hillary Clinton, stiže u nedjelju u jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj. S njim u pratnji će doputovati i dužnosnik za međunarodna pitanja narkotika i provođenje zakona William R. Brownfield. Nakon bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji je boravio u Hrvatskoj u travnju 2008, Burns je najviše rangirani američki dužnosnik koji posjećuje Zagreb

Dvojac će nakon boravka u Beču, potom u Parizu na konferenciji vezanoj za Afganistan, doputovati u višednevni posjet Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i na kraju Hrvatskoj.

Tijekom susreta u regiji, zamjenik američkog državnog sekretara Burns će još jednom naglasiti američku odlučnost da pruži podršku zemljama zapadnog Balkana i njihovim nastojanjima da se pridruže euro-atlantskoj obitelji zemalja. On će istodobno pozvati lidere u regiji na bolju i širu regionalnu suradnju i naglasiti potrebu da vlade zemalja u regiji što je moguće prije riješe ključna pitanja kao što su vladavina prava i ekonomski razvoj.

William Burns (55) posjetio je Hrvatsku i u srpnju prošle godine, kada je na funkciji podtajnika za političke poslove u State Departmentu sudjelovao na Croatia Summitu u Dubrovniku. Istog mjeseca imenovan je zamjenikom državne tajnice, čime je postao najviše rangirani karijerni diplomat u SAD-u i tek drugi u povijesti na poziciji drugog čovjeka američke diplomacije.  

Od 2005. do 2008.  Burns je služio kao američki veleposlanik u Rusiji. Prethodno je četiri godine bio na dužnosti pomoćnika državnog tajnika za bliskoistočne odnose, a od 1998. do 2001. američki veleposlanik u Jordanu.

Burns je obnašao i niz drugih poslova u američkoj diplomaciji. Između ostalog, bio je specijalni pomoćnik državnih tajnika Warrena Christophera i Madeleine Albright te savjetnik za političke odnose u američkom veleposlanstvu u Moskvi.

Aktualni zamjenik američke državne tajnice diplomirao je povijest na Sveučilištu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Sveučilištu Oxford. Burns je dobitnik tri počasna doktorata, autor knjige 'Economic Aid and American Policy Toward Egypt, 1955-1981'. Govori ruski, arapski i francuski jezik, dobitnik je dvije predsjedničke nagrade za izniman doprinos službi i niza nagrada State Departmenta.

Magazin Time uvrstio je Williama Burnsa 1994. godine na listu 50 najperspektivnijih američkih lidera mlađih od 40 godina i na listu 100 najperspektivnijih mladih svjetskih čelnika.

Moguće je da Burns stiže u Zagreb kako bi hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću uručio očekivani poziv američkog predsjednika Baracka Obame za službeni posjet Washingtonu.